Eng

EU predstavila održive prakse, iskustva i nove fondove za srpske poljoprivrede

Vreme čitanja: 2 min

Šest dana edukativnih panela, korisnih diskusija o poljoprivrednim temama, i ukusnih jela iz raznih evropskih zemalja obeležili su dešavanja na EU paviljonu, centralnom mestu 91. Međunarodnog sajma poljoprivrede. Među važnim gostima bio je i EU komesar za poljoprivredu, Januš Vojčehovski. EU paviljon posetili su i premijer Miloš Vučević, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević, ministarka nauke Jelena Begović, te ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović. Domaćin događaja, ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre, pripremao je jela za posetioce, dok su se mogla čuti i iskustva iz oblasti poljoprivrede širom Evrope.

Stručnjaci iz Mađarske, Austrije, Holandije, Češke, Španije, Nemačke, Francuske, Italije i Danske podelili su svoja znanja o poljoprivrednim praksama svojih zemalja sa bine EU paviljona. Veliki doprinos dali su i partneri iz Srbije, posebno stručnjaci Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja, koji su detaljno predstavili novi IPARD III ciklus bespovratnih sredstava Evropske unije za srpske poljoprivrednike.

Interesovanje za IPARD sredstva ne jenjava! Domaći poljoprivrednici imaju rok do petka (24. maj) da se prijave za Meru 1, dok uskoro slede i novi pozivi, prvi od njih za Meru 3, u narednih nekoliko sedmica.

Tokom trećeg dana sajma, na EU paviljonu, Aleksandra Bogić i Katarina Đurić iz IPARD upravljačkog tela, te Smilja Popović iz Uprave za agrarna plaćanja, objašnjavale su prisutnima detalje o merama 1, 3 i 7 – kome su namenjene, koji su njihovi ciljevi i kolika sredstva korisnici mogu dobiti. Pozvale su sve zainteresovane da se obrate Upravi za agrarna plaćanja za dodatne informacije kako bi što uspešnije predstavili svoje projekte.

Nagrađujemo korisnike koji investiraju u održivi razvoj i obnovljive izvore energije sa dodatnih 10% podrške – rekla je Aleksandra Bogić, govoreći o Meri 1. Dodala je da Pravilnik za sprovođenje mera propisuje prihvatljive investicije, s novinama u odnosu na prethodni ciklus IPARD II.

Mera 1 donosi novitete, pre svega u prihvatljivim sektorima, gde smo dodali sektor ribarstva. Novina je i kriterijum za proizvođače povrća i voća, gde se uzima u obzir visina podrške veća od 50.000 evra, a sektori su sada razdvojeni – pojasnila je Bogić.

Katarina Đurić govorila je o Meri 7, ističući da je tokom IPARD II ciklusa interesovanje za ovu meru raslo, pa je sada unapređena i proširena, nudeći veće mogućnosti ne samo poljoprivrednicima već i onima koji se bave nepoljoprivrednim delatnostima u ruralnim područjima.

Mera 7 sada uključuje sektore direktnog plasmana i usluga malog obima. Konkretno, sektor direktnog plasmana usmeren je na proizvode biljnog i životinjskog porekla, dok sektor usluga malog obima podrazumeva privredne delatnosti kao što su servisi za popravku mehanizacije i obrazovno savetodavne delatnosti – dodala je Đurić.

Smilja Popović govorila je o novinama u IPARD III programu, koji nudi veće mogućnosti na osnovu iskustava iz IPARD II ciklusa.

Uvedene su nove mere poput ribarstva, prerade industrijskog bilja i žitarica, te mogućnost uvoza mašina i opreme iz Kine, što dodatno olakšava nabavku opreme poljoprivrednicima – istakla je Popović.

Evropska unija, kao ovogodišnji partner Poljoprivrednog sajma, podržala je poljoprivredni sektor u Srbiji sa više od 150 miliona evra pre početka IPARD II programa, koji je imao alokaciju od 175 miliona evra. Aktuelni IPARD III program donosi srpskim poljoprivrednicima dodatnih 288 miliona evra, sa ciljem povećanja konkurentnosti, očuvanja životne sredine, podrške ruralnim preduzećima i razvoju ruralne infrastrukture.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top