Eng

MMF: Veštačka inteligencija će dodatno produbiti nejednakosti, imaće uticaj na gotovo 40% poslova

Vreme čitanja: 2 min

Veštačka inteligencija (AI) će zahvatiti gotovo 40% svih poslova, prema novoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi BBC. Direktorka MMF-a, Kristalina Georgieva, izjavila je da će “u većini slučajeva, AI verovatno pogoršati ukupnu nejednakost”. Georgieva dodaje da bi donosioci politika trebalo da se pozabave “uznemirujućim trendom” kako bi “sprečili tehnologiju da dodatno podstiče društvene tenzije”. Sve veća rasprostranjenost AI stavila je njene koristi, ali i rizike pod reflektore.

MMF navodi da će AI verovatno uticati na veći procenat poslova, oko 60%, u razvijenim ekonomijama. U polovini ovih slučajeva, radnici mogu očekivati korist od integracije AI, koja će poboljšati njihovu produktivnost. U drugim situacijama, AI će imati sposobnost obavljanja ključnih zadataka koje trenutno obavljaju ljudi, što može smanjiti potražnju za radnom snagom, uticati na plate, pa čak i eliminisati poslove.

U međuvremenu, MMF predviđa da će tehnologija uticati samo na 26% poslova u zemljama sa niskim prihodima. To se slaže sa izveštajem Goldman Sachsa iz 2023. koji je procenio da bi AI mogao zameniti oko 300 miliona poslova sa punim radnim vremenom, ali je takođe naveo da bi ovaj procvat produktivnosti mogao dovesti i do pojave novih poslova.

Georgieva je izjavila da “mnoge od ovih zemalja nemaju infrastrukturu ili stručne kadrove da iskoriste potencijal AI, povećavajući rizik da bi tehnologija tokom vremena mogla pogoršati nejednakost među nacijama”.

Uopšteno, radnici sa višim primanjima i mlađeg uzrasta mogu očekivati nerazmerno povećanje plata nakon usvajanja AI, dok bi radnici sa nižim primanjima i starijeg uzrasta mogli zaostati u tome, veruje MMF-a.

“Od suštinskog je značaja da zemlje uspostave sveobuhvatne mreže socijalne zaštite i ponude programe prekvalifikacije za ranjive grupe radnika”, izjavila je Georgieva. “Na taj način, možemo učiniti tranziciju ka AI inkluzivnijom, štiteći egzistencije i smanjujući nejednakost.”

Analiza MMF-a dolazi u trenutku dok se globalni poslovni i politički lideri okupljaju na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Švajcarska. AI je tema razgovora, s obzirom na porast popularnosti aplikacija poput ChatGPT. Tehnologija se suočava sa sve većim regulativama širom sveta. Prošlog meseca, zvaničnici Evropske unije postigli su privremeni dogovor o prvom sveobuhvatnom zakonu koji reguliše upotrebu AI.

Kina je uvela neke od prvih nacionalnih regulativa o AI, koje uključuju pravila o tome kako algoritmi mogu biti razvijeni i implementirani. U oktobru, predsednik SAD-a Biden je potpisao izvršnu uredbu koja obavezuje developere da podele rezultate bezbednosti u vezi sa AI sa vladom SAD. Narednog meseca, Velika Britanija je domaćin summita o bezbednosti AI, na kojem su više zemalja potpisale deklaraciju o sigurnom razvoju ove tehnologije.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top