Eng

Analiza OIE Srbija: Među 3.000 prozjumera u Srbiji nalaze se i crkve, vrtići, škole

Vreme čitanja: 2 min

U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije upisano približno 3000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 MW, što znači da se za godinu dana, od aprila 2023. do aprila 2024. godine, ukupna snaga kupaca-proizvođača električne energije povećala približno 4 puta.

Broj kupaca-proizvođača električne energije u Srbiji iz dana u dan raste – trenutno je u Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije upisano približno 3000 prozjumera ukupne instalisane snage blizu 48 MW, što znači da se za godinu dana, od aprila 2023. do aprila 2024. godine, ukupna snaga prozjumera povećala skoro četiri puta. Time se nastavlja pozitivan trend rasta broja kupaca-proizvođača u Srbiji od aprila 2021. godine kada je usvojen Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i uveden sam pojam prozjumera.

Najveći deo od skoro 3.000 prozjumera, čine domaćinstva, kojih je 2128. Najmanje prozjumera je u kategoriji stambenih zajednica – samo tri zgrade odlučile su se za ovaj vid proizvodnje električne energije. Na drugom mestu po broju, ali ubedljivom prvom mestu po instalisanoj snazi, nalaze se prozjumeri koji su svrstani u kategoriju Ostali kupci-proizvođači. Njih je 753 sa instalisanom snagom od 30,5 MW.

Upravo je ovu kategoriju analiziralo Udruženje OIE Srbija. Analiza pokazuje da su najbrojniji telekomunikacioni objekti, kojih ima 326 sa instalisanom snagom 3,4 MW, s tim što najveća instalisana snaga – 17,8 MW odlazi na 119 industrijskih objekata. Zanimljivo je i da se u kategoriji Ostali kupci-proizvođači nalazi 10 crkava, 9 škola i 5 vrtića.

Ukupna instalisana snaga svih kupaca-proizvođača (prozjumera) u Republici Srbiji iznosi približno 48 MW. Kategorija kupac-proizvođač koji je domaćinstvo broji 2128 domaćinstava sa ukupnom instalisanom snagom proizvodnih objekata od 17,3 MW.

Kupaca-proizvođača koji su stambene zajednice ima ukupno tri – u Subotici, Pančevu i Nišu, sa instalisanom snagom solarnih elektrana od 69,5 kW.

Kategorija Ostali kupci-proizvođači broji 753 proizvođača od čega su 705 pravna lica i 48 fizička lica. Ukupna instalisana snaga ove kategorije iznosi 30,5 MW. Najveći u ovoj grupi, ujedno i najveći prozjumer u Srbiji, jeste kompanija Toyo Tires iz Inđije sa instalisanom snagom od 7,5 MW.

Imajući u vidu veliko interesovanje privrednih subjekata za status kupca-proizvođača, Udruženje OIE Srbija napravilo je analizu kategorije Ostali kupci-proizvođači koji nisu domaćinstvo ili stambena zajednica.

U ovoj kategoriji najviše je telekomunikacionih objekata, kojih ima 326 sa instalisanom snagom 3,4 MW, s tim što najveća instalisana snaga, 17,8 MW odlazi na 119 industrijskih objekata. Po broju su značajni ostali privredni objekti, u koje spadaju marketi, restorani, trgovinski centri, a kojih ima 220 sa 7,2 MW instalisane snage. Državne institucije čine samo 2% registrovanih prozjumera, a zanimljivo je da se u kategoriji Ostali kupci-proizvođači nalazi 10 crkava, 9 škola i 5 vrtića.

Pročitajte više na portalu OIE Srbija.

Photo: Ilustracija Freepik

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top