Eng

EIB je novi pridruženi član OIE Srbija

Vreme čitanja: < 1 min

Evropska investiciona banka igra ključnu ulogu u podršci zelene transformacije finansirajući širok spektar održivih projekata. Putem posebnog segmenta za aktivnosti van EU – EIB Global, banka može da ponudi kredite i finansijska rešenja privatnom sektoru i preduzećima u Srbiji i na Zapadnom Balkanu za čiste energetske i ekološki održive projekte. Ovi projekti uključuju instalacije obnovljive energije, poboljšanja energetske efikasnosti, nadogradnju energetske infrastrukture i više. Banka već razvija niz ovih investicija u čistu energiju u regionu kako bi olakšala zelenu tranziciju i veću energetsku sigurnost, navodi portal OIE Srbija.

U regionu, izgradnja kapaciteta, podrška pripremi projekata i mešovita finansijska rešenja su ključni kako bi se povećao uticaj investicija u održivu energiju. Banka može ponuditi grantove i tehničku pomoć za strateške projekte kako bi se brže pokrenuli. U tom smislu, EIB je trostruko povećala svoje savetovanje u okviru programa Jaspers, kako bi podržala region u pripremi i implementaciji održivih projekata i strategija. Banka je takođe povećala svoju pomoć u okviru pristupa „Pravedna tranzicija“ za zemlje van EU kako bi pomogla regionima sa visokom upotrebom uglja da pređu na čistu energiju uz osiguranje pozitivnih socio-ekonomskih rezultata.

Na globalnom nivou, klimatska obaveza EIB-a uključuje veliki podsticaj podršci projekata prilagođavanja i finansiranju čiste energije sa tehnološkom inovacijom. Od početka 2000-ih, EIB je bio ključni investitor u sektor vetroparkova na moru. U 2023. godini, investicije banke uključivale su više od 21 milijarde evra za projekte čiste energije širom sveta.

EIB podržava Plan REPowerEU sa dodatnih 45 milijardi evra kredita i kapitalnih ulaganja do 2027. Dodatna sredstva će biti usmerena na obnovljivu energiju, energetsku efikasnost, tehnologije bez emisija, sirovine, razvoj mreže i razvoj radne snage. Očekuje se da će paket novih, ciljanih finansiranja mobilisati do 150 milijardi evra novih investicija do 2027.

Photo: PR EIB Oscar Romero

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top