Eng

Kreće energetska sanacija najstarije škole u Užicu

Vreme čitanja: 2 min

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je Užice, gde je prisustvovala potpisivanju ugovora za energetsku sanaciju „Prve osnovne škole kralja Petra II“ u tom gradu. Tokom posete Užicu ministarka je učestvovala i na tribini posvećenoj informisanju građana o subvencijama koje država daje za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i razgovarala sa privrednicima o ulaganjima u distributivnu mrežu.

„Projekat energetske sanacije najstarije škole u Užicu, koja iduće godine slavi 140 postojanja, vredan je ukupno 66 miliona dinara. Sredstva su obezbedili Ministarstvo i lokalna samouprava, a dodeljena su putem javnog poziva. Potpisan je ugovor i radovi na energetskoj sanaciji treba da počnu narednih dana. To će omogućiti da ukupno više od 1.200 učenika i nastavnika u ovoj školi imaju bolje uslove za rad, a da se potrošnja energije smanji za oko 40 odsto“ rekla je ministarka.

Ona je istakla da se racionalnijom potrošnjom energije istovremeno smanjuje i emisije štetnih gasova i čuva životna sredina. „Želim da istaknem da vodimo računa i o najmlađima u našem društvu. Ministarstvo i lokalna samouprava zajedno će sprovesti i energetsku sanaciju vrtića „Neven“ u Užicu, projekat vredan više od 27 miliona dinara, za koji su takođe obezbeđena sredstva na javnom pozivu. Ukupno su u proteklih šest godina, Ministarstvo i Grad Užice uložili su u energetsku efikasnost oko 420 miliona dinara, uključujući javne objekte i subvencije za građane, i te investicije će se nastaviti i u narednim godinama“, rekla je ministarka.

Đedović Handanović u Užicu je učestvovala i na prvoj od 10 planiranih tribina u okviru saradnje Ministarstva rudarstva i energetike i projekta „Bolja energija”, na kojima se građani informišu o koristima od povećanja energetske efikasnosti, proceduri prijavljivanja za subvencije koje dodeljuje država, kao i o olakšicama za električnu energiju, gas i toplotnu energiju. U narednih mesec i po dana predviđeno je da se tribine održe i u Pirotu, Valjevu, Beogradu, Kosjeriću, Smederevu, Nišu, Novom Pazaru, Kragujevcu i Zaječaru.

Ona je istakla da su prednosti sprovođenja mera energetske efikasnosti višestruke u pogledu smanjenih finansijskih troškova, smanjene potrošnje energije, dužeg životnog veka objekta, ugodnijeg i kvalitetnijeg stanovanja i zaštite životne sredine.

„Subvencije u poslednjem javnom pozivu idu do 50 odsto za jednu, odnosno do 65 odsto za paket mera, odnosno povećali smo i iznose subvencija u odnosu na prethodne javne pozive. Ako se opredelite za zamenu prozora i vrata možete uštedeti oko 20 odsto energije potrebne za grejanje, a 30 odsto boljom izolacijom spoljnih zidova. Postavljanjem solarnih panela možete zadovoljiti deo potreba za električnom energijom u domaćinstvu i tako smanjiti račune, dok se zamenom kotlova energetski efikasnim kotlom na biomasu štedi oko 30 odsto goriva potrebnog za grejanje“, rekla je ona.

Đedović Handanović je poručila da je najjeftinija energija ona koja se ne potroši, i da energetskom efikasnošću ne samo što bolje upravljamo kućnim budžetima, nego i čuvamo naše resurse i štitimo životnu sredinu i napredujemo ka većoj energetskoj nezavisnosti.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top