Eng

Siemens: Planeta traži „eko“, a ne „ego“ sistem

Vreme čitanja: 2 min

„U vreme kada svedočimo brojnim izazovima u globalnoj ekonomiji, geopolitičkoj situaciji i po pitanju klimatskih promena, zahtev za ubrzavanjem digitalne i održive transformacije nikada nije bio veći. Znanje i nove tehnologije su ključne u odgovoru na izazove s kojima se planeta suočava“, istakla je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu i dodala da kad je reč o brizi za planetu, ne treba da važi „ego“ već „eko“ sistem.

U okviru panela na temu Akcionog plana za zelenu tranziciju u Srbiji, direktorka Siemensa je naglasila da je ova kompanija smanjila CO2 otisak iz sopstvenog poslovanja za 50 odsto u odnosu na 2019. i cilj joj je smanjenje od 90 odsto do 2030. „Inovativna tehnologija ima ključnu ulogu u stvaranju održive budućnosti. A koliki je konkretni uticaj odgovornog poslovanja na održivost, a time na živote svih nas, govori podatak da će Siemensovi proizvodi prodati samo u fiskalnoj 2023. tokom svog životnog veka, sprečiti oko 190 miliona metričkih tona ekvivalentne emisije CO2. Ovo predstavlja više od, recimo, emisije jedne Holandije“, izjavila je Lončar pozivajući se na nalaze globalnog Izveštaja o održivom razvoju ove kompanije za fiskalnu 2023. 

Prema njenim rečima, da bismo sačuvali planetu neophodno je da svi promenimo navike. „Budućnost zavisi od svih nas, institucija, organizacija, kompanija ali i svakog pojedinca, od toga kako postupamo prema prirodi, društvu i u svom poslovanju“, rekla je direktorka Siemensa u Srbiji.

Ona je podsetila da je Siemens jedna od prvih globalnih kompanija koja se još 2015. obavezala da će do 2030. postati karbon neutralna sa dodatnim ciljem u okviru svog DEGREE okvira da do tog roka za 20 odsto smanji emisiju CO2 i unutar svog lanca dobavljača. Koliko je znanje važno za ovu kompaniju, najbolje svedoči podatak da je ona tokom fiskalne 2023. uložiila 416 miliona evra u kulturu aktivnog učenja, obezbeđujući održivu zapošljivost na tržištu rada koje se ubrzano menja.

Foto: Kopaonik biznis forum

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top