Eng

Inovacije za stabilizaciju elektromreže i pozitivan pomak na planu životne sredine

Vreme čitanja: 3 min

Schneider Electric, lider u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, realizovao je projekat stabilizacije za podršku danskoj elektromreži, u saradnji sa Aeven, provajderom adaptivnih digitalnih i rešenja za data centre.

Aeven, koji se nedavno odvojio od NNIT, ima tri decenije iskustva u industriji digitalne infrastrukture. Kao samostalna kompanija, Aeven ima sedište u Danskoj, a posluje i na Filipinima i u Češkoj Republici i pruža solidne i sigurne usluge digitalnih i centara podataka kupcima širom javnog sektora, u oblasti veštačke inteligencije i nauka o životu, kao i na regulisanim tržištima kao što su finansije.

Posle višedecenijske stabilnosti u Skandinaviji, zelena tranzicija sa fosilnih energenata na obnovljive izvore energije, u kombinaciji sa izazovnim makroekonomskim okruženjem, značio je da se danska elektroprivreda namučila da stabilizuje snabdevanje elektromreže. Zbog topografije Danske, delovi mreže danas imaju problem sa značajnim povećanjem maksimalne tražnje, što dovodi do toga da se vlasti okreću velikim potrošačima energije radi kraktoročnog i dugoročnog olakšanja.

Pokušavajući da reši tu situaciju, Energinet, danski operator prenosnog sistema razvio je skladište brzih frekvencija (FFR), pri čemu bi centri podataka i druge energetski intenzivne industrije mogle da podrže mrežu uslugama stabilizacije frekvencije. Radeći sa istraživačkim i razvojnim timom Schneider Electric-a u Koldingu i njihovim ogrankom usluga u Parizu, Aeven je napravio prilagođeno rešenje za neprekidno Galaxy VX (UPS) radi realizacije FFR i stabilizacije lokalne energetske mreže. 

Dve hiljade dvadeset druge godine tehnički eksperti kompanije Aeven opredeli su jedan megavat (MW) kapaciteta iz jednog od svojih danskih centara podataka kako bi podržali ovaj kritični projekat. Pošto je 2017. godine prvi put kupio Schneider Electric-ov Galaxy VX UPS, Aeven je upotrebio svoju patentiranu tehnologiju eConversion i softver EcoStrukure Microgrid Advisor kako bi napravio namensko FFR rešenje, koje bi pomoglo stabilizaciju mreže tokom vršne tražnje.

Od početka, bilo je potrebno dvanaest meseci za testiranje projekta, njegovu validaciju i puštanje u rad; projekat je značajno povećao operativnu efikasnost postojećih Galaxy VX UPS-ova. Na primer, korišćenjem kompanijinog režima rada eConversion, koji omogućava i do 99% efikasnosti bez ugrožavanja dostupnosti, Aeven je smanjio rasipanje energije u UPS-u za 68% godišnje, bez žrtvovanja stabilnosti centra podatka.

Schneider Electric-ov EcoStruxure Microgrid Advisor, softverska platforma zasnovana na klaudu, omogućava kompanijama da dinamički kontrolišu i automatizuju energetske resurse na licu mesta – koristeći prediktivne algoritme za neometano povezivanje sa decentralizovanom energijom ako i kada je to potrebno.

U predstojećem periodu, Aeven planira da proširi opseg kako bi uključio snagu višemegavatnih pogonskih kapaciteta iz više svojih centara podataka – i time pokazao veliku vrednost koju industrija može da donese u proizvodnji obnovljive energije i izgradnji održivije i otpornije budućnosti. Aeven-ovo FFR rešenje nedavno je osvojilo „projekat održivog centra podataka“ na dodeli nagrada danskog centra za industriju podataka jer je fokus na izgradnji klimatski pozitivne budućnosti i njenoj upotrebi tehnoloških inovacija radi hvatanja u koštac sa jednim od najvećih izazova Danske. Rešenje je nominovano i za godišnju nagradu Privredne komore Danske, kao priznanje za digitalne aktivnosti u korist društva u celini.

„Inovacije su ključan segment Aeven-ovog etosa, ali da bismo uspešno inovirali, moramo sarađivati sa partnerima istomišljenicima, uz uzajamno razumevanje delatnosti onog drugog“, rekao je Peter Kristian Soegaard, direktor centra podataka za Aeven. „Schneider Electric shvata da održivost i otpornosti moraju da idu ruku pod ruku. Ovaj projekat nam je omogućio da radimo zajedno na pokretanju prvog takvog projekta u Danskoj, koristeći inovacije kako bismo pomogli stabilizaciju mreže i napravili pozitivan pomak na planu životne sredine.“ 

„Kao kompanija imamo misiju da budemo partneri našim kupcima za održivost i efikasnost; neumornom težnjom za održivim inovacijama, Aeven i Schneider postigli su nešto revolucionarno za dansku industriju“, rekao je Marc Garner, viši potpredsednik, Secure Power Division, Schneider Electric, Evropa. „Slušajući potrebe lokalnih dobavljača energije i bliskom saradnjom sa Aeven-om, pomogli smo u stvaranju rešenja koje, ako se usvoji u pravoj meri, može da bude od koristi zajednicama ne samo u Danskoj, već i na globalnom nivou.“

Za više informacija o Galaxy VX UPS ili EcoStruxure Microgrid Advisor-u – posetite sajt.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top