Eng

Nemačka zvanično podržala izgradnju gigafabrike litijumskih baterija na severu zemlje

Vreme čitanja: < 1 min

Nemačka će platiti kompaniji Northvolt 700 miliona evra kao podršku njihovoj investiciji od 4,5 milijarde evra za izgradnju gigafabrike litijumskih baterija na severu zemlje.  Robert Habeck, ministar privrede, izjavio je: “Obezbeđivanje finansiranja za Northvolt je važan korak ka pokretanju velikih privatnih ulaganja koja će stvoriti dodatnu vrednost i radna mesta u industriji budućnosti. Dobra je vest što smo uspeli da dobijemo izuzeće od zamrzavanja budžeta. Ali ovo je samo prvi korak.”

Northvolt, sa sedištem u Stokholmu, planira proizvodnju baterijskih ćelija za električna vozila u fabrici u Hajdu koja će početi sa radom 2026. Ukupno potrebna investicija iznosi oko 4,5 milijardi evra i očekuje se da će stvoriti oko 3.000 radnih mesta.

U Evropi se do 2030. planira preko 50 velikih projekata samo za proizvodnju litijumskih baterija bez propratnih elemenata. Mada deo javnosti u Srbiji i dalje tvrde da litijumske baterije nemaju perspektivu, čini se da ti argumenti gube na snazi jer evropska privreda pokazuje sve veću sposobnost da realno sagleda i razume okolinu. Upravo suprotno, ulaganja i projekti usmereni ka baterijskoj tehnologiji postaju ključni za održivu ekonomiju i energetsku tranziciju. Litijumske baterije igraju ključnu ulogu u tom procesu, omogućavajući prelazak na električna vozila, skladištenje obnovljive energije i podržavajući čistiju, održiviju budućnost.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top