Eng

Bratislava prikuplja opuške cigareta i od njih planira da gradi puteve

Vreme čitanja: < 1 min

Okolina Bratislave je opremljena posebno dizajniranim kontejnerima za opuške cigareta. Kada se napune, njihov sadržaj se reciklira i koristi za izgradnju asfaltnih puteva, čime se sprečava unos tona hemikalija i plastičnog otpada u prirodnu sredinu.

Svaki dan se baci čak 18 milijardi opušaka cigareta. Većina opušaka cigareta se odbacuje na putevima, u parkovima, vodenim tokovima i drugim javnim prostorima. U nadi da će staviti tačku na ovaj uporni izvor smeća, lokalno komunalno preduzeće za upravljanje otpadom koje posluje u Bratislavi, glavnom gradu Slovačke, zaočelo je saradnju sa dve kompanije pod imenima Ecobutt i SPAK-EKO.

Zajedno su postavili seriju specijalizovanih kontejnera oko privremenih božićnih pijaca kako bi podstakli posetioce da pravilno odbace opuške cigareta. Kasnije, ovaj otpad bi bio obrađen i pretvoren u asfalt koji se koristi za presvlačenje lokalnih puteva.

Interesantno je da filteri za opuške cigareta mogu da se recikliraju u vlakna, koja se koriste kao dodatak za asfalt. Projekat u Bratislavi ne samo da promoviše razvoj održivijih puteva, već takođe nudi rešenje za težak problem upravljanja otpadom i odlaganjem opušaka cigareta.

Ecobutt je već izgradio kratak put delimično koristeći odbačene opuške u jednom obližnjem gradu sa velikim uspehom, što je inspirisalo lokalne samouprave u Bratislavi da pokrenu sličan projekat u glavnom gradu.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top