Eng

Primer dobre prakse: Razvoj ekološke svesti i projekti energetske efikasnosti u Gornjem Milanovcu

Vreme čitanja: 2 min

Opština Gornji Milanovac može da se pohvali odličnom sinergijom građana i lokalne samouprave u cilju promocije ekoloških principa ponašanja i projekata energetske efikasnosti. Zajedno sa međunarodnim institucijama i, pre svega, Vladom Srbije, pokrenuti su i realizovani projekti, koji su ovu opštinu postavili kao lidera u sferi održivog i ekološki osveštenog ponašanja i poslovanja. A u Gornjem Milanovcu sve kreće od građana i to najmlađih, koji su i ovog proleća masovno učestvovali u tradicionalnoj akciji „Očistimo grad i opštinu Gornji Milanovac“.  Kancelarija  za zaštitu životne sredine je pozvala sve zainteresovane građane da prijave lokacije koje je potrebno očistiti i priključe se akciji i za sve učesnike obezbedila rukavice i džakove za sakupljanje otpada.

Kad govorimo o stanju ekološke svesti, Gornji Milanovac je pre dve godine očistio 28 lokacija i postao prva opština bez divljih deponija u Srbiji.  Prva je opština u kojoj je započeo kapitalni projekat izgradnje nedostajuće kanalizacije i biće među prvima u kojoj je tako važan projekat i realizovan. Preko Ministarstva za zaštitu životne sredine na osnovu urađenih projekata, dobili su 431 milion dinara za izgradnju kanalizacione mreže u opštini Gornji Milanovac i to 5 na seoskom području – Mlakovac, Velereč, Rudnik, Pranjani i Vraćevšnica i 4 na gradskom području – ulica Rajka Milovanovića, ulice Mladena Žujovića i Dušana Dugalića, ulice Natalije Carević i Braće Đoković, ulice Stanimira Ralovića, Kneginje Ljubice i Petra Bojovića.

Radovi na tim kanalizacijama su završeni, a u toku ove godine završavaju se i prečišćivači otpadnih voda. Pokrivenost kanalizacionom mrežom biće tada iznad 90% što je po evropskom standardu. Prema rečima predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Kovačevića, Gornji Milanovac je i samostalno radio na unapređenju kvaliteta vazduha, jer je grejanje u gradskoj toplani prebačeno na biomasu, a uspeli su i ove godine da iskoriste podršku Ministarstva i dobiju sredstva za zamenu kotlova u osnovnoj školi.

Otvaranjem kotlarnice na biomasu, opština Gornji Milanovac pokazala je da može uspešno da reši višedecenijski problem zagađenja vazduha. Nova kotlarica je toplotnom energijom pokrila više od 26 hiljada kvadratnih metara. Preko nje se greje 27 poslovnih prostora i oko 1200 stanova, a grejaće se i Opšta bolnica. Benefiti ove kotlarnice će se osećati i narednih decenija.

Nedavno je u Gornjem Milanovcu otvoren i sportski kompleks sa zatvorenim bazenom, prilikom čije gradnje su poštovani principi energetske efikasnosti, a od ostalih, brojnih projekata, mogu da se izdvoje i energetska sanacija i adaptacija OŠ „Momčilo Nastasijević“, energetska sanacija objekata u okviru kompleksa Opšte bolnice i dogradnja aneksa Predškolska ustanove Sunce i rekonstrukcija objekata te ustanove sa ciljem smanjenja utroška električne energije i energije za grejanje u zimskom periodu.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top