Eng

Vreme je za akciju: Očuvanje zdravlja je ključno za postizanje održivog razvoja

Vreme čitanja: < 1 min

Očuvanje zdravlja je ključno za postizanje održivog razvoja prema ciljevima Ujedinjenih nacija za 2030. Jedan od glavnih ciljeva, definisan ciljem broj 3, jeste osigurati dobro zdravlje i dobrobit za sve. Globalno zdravstveno stanje, naročito vezano uz rastući problem gojaznosti među decom i porastom dijabetesa, postaje sve važnije za javno zdravstvo.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je gojaznost za najveći problem javnog zdravlja 21. veka. U poslednjih 40 godina, broj gojazne dece širom sveta više se nego udesetostručio, što postaje zabrinjavajući globalni trend. Ova pojava ne samo da doprinosi porastu dijabetesa, već i izaziva druge ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući kardiovaskularne bolesti i probleme sa disanjem.

U Srbiji, statistika je alarmantna – svako treće dete je gojazno. Iako se širom sveta i u zemljama u razvoju beleži dramatičan porast gojaznosti, posebno među decom, podaci ukazuju na ozbiljnu potrebu za akcijom. Ministarstvo zdravlja ističe važnost pravilne ishrane, fizičke aktivnosti i stvaranja zdravih navika kod dece kao ključnih elemenata u borbi protiv ovog problema.

Dijabetes, kao jedna od ozbiljnih posledica gojaznosti, postaje sve veći teret zdravstvenim sistemima širom sveta. Prema podacima Međunarodne federacije za dijabetes, u svetu 425 miliona ljudi ima dijabetes, a očekuje se da će se taj broj udvostručiti u narednih 20 godina. U Srbiji, broj obolelih od dijabetesa je poražavajući, uključujući čak i decu ispod druge godine života.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju na hitnost preventivnih mera. Aktivnosti poput sportskih programa i promovisanja zdravih navika postaju neophodne kako bi se zaustavio dalji porast broja gojazne dece i sprečila epidemija dijabetesa.

Ovaj izazov zahteva globalni odgovor i preduzimanje mera na lokalnom nivou kako bi se stvorila šira svest i implementirale akcije za promociju zdravlja kod dece i celokupne populacije.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top