Eng

Elixir Zorka: Ulaganje u ekološki čiste procese proizvodnje je naše opredeljenje

Vreme čitanja: 2 min

Kompanija Elixir Zorka, lider u hemijskoj industriji, zahvaljujući kvalitetnom timu i proaktivnoj strategiji uspela je da zadrži profitabilnost, i to u godini u kojoj su mnogi slični proizvodni pogoni u Evropi zatvoreni.  Godina obeležavanja 85 godina hemijske industrije u Šapcu poslužila je da se kompanija poznata po velikim ulaganjima u lokalnu zajednicu, još više približi svojim sugrađanima, ali i gostima sa strane.

U intervjuu za Glas Podrinja, direktor Elixir Zorke, Stefan N. Komazec, govorio je o planiranim investicijama u proširenje proizvodnje, finansijskim rezultatima i planovima za budućnost, ali i o fokusu na dekarbonizaciji proizvodnje, angažmanu u lokalnoj zajednici kroz donacije i projekte i brizi o zaposlenima. Kako je istakao, poštuju se domaće i evropske regulative u domenu tehnologije i ekologije, što je prepoznato i od strane domaće stručne javnosti i od stane međunarodnih institucija, kao što je UNDP.

“Naš projekat cirkularne ekonomije nagrađen je od strane međunarodnih institucija, što je ujedno i priznanje da imamo dobre projekte koji se tiču zaštite životne sredine” – rekao je Komazec.

Ulaganje u ekološki čiste procese proizvodnje je opredeljenje kompanije i neminovnost za opstanak na svetskom tržištu. Kao izvozno orijentisana kompanija Elixir je prva u Srbiji uradila Mapu puta dekarbonizacije, što će biti obaveza svih proizvođača na koje se odnosi primena nove CBAM regulative EU i koje žele da sačuvaju konkurentnost na evropskom tržištu nakon 2026. godine, kada će početi oporezivanje ugljeničnog otiska proizvoda plasiranih na EU tržište.

Osim ulaganja u ekološki čiste procese proizvodnje, briga o lokalnoj zajednici je jedan od glavnih prioriteta kompanije.

Elixir Zorka je u Šapcu tokom 2023. godine donirala preko 60 miliona dinara. Skoro polovina tog iznosa, 27 miliona, donirana je za nabavku najsavremenije automatske merne stanice, prema zahtevima koje su definisali stručnjaci iz Zavoda za javno zdravlje, preko koje građani u realnom vremenu mogu da prate stanje kvaliteta vazduha u Šapcu.

Za potrebe partnerske organizacije „Humano Srce“ i zbrinjavanje ugroženih izdvojeno je 12 miliona, a u kompaniji su posebno ponosni na projekat uređenja dvorišta gradskih vrtića. Biće nastavljeno ulaganje i u sport. Elixir je sponzor RK „Metaloplastika“ i VK „Šabac“, a od ove godine podršku će dobiti i Kajak klub „Zorka“, ekskluzivno otkriva Komazec u intervjuu. Ceo intervju možete pročitati na sledećem linku: https://www.glaspodrinja.rs/vesti/24126/dobar-tim-za-dobre-rezultate/

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top