Eng

EU: Vlade članica odobrile rudarenje ključnih sirovina

Vreme čitanja: < 1 min

Vlade EU su 18. marta dale zeleno svetlo za domaće evropsko rudarenje i ekstrakciju ključnih sirovina kako bi zelene tehnologije brže napredovale.

Akt o Ključnim Sirovinama  (CRMA), koji je Evropska Komisija predložila u martu 2023, dizajniran je da smanji zavisnost od stranih aktera uključujući Kinu, i da osigura diverzifikaciju snabdevanja u nastojanju da blok realizuje Evropski zeleni dogovor – plan EU da postane ugljenično neutralna do 2050.

Prema CRMA-u, 34 ključne i 17 strateških sirovina su utvrđene kao “ključne” za zelenu i digitalnu tranziciju, kao i za industrije odbrane i svemira. Novi zakon postavlja tri cilja za godišnju potrošnju sirovina EU: 10% za lokalnu ekstrakciju, 40% da se obrađuje u EU i 25% da potiče iz recikliranog materijala.

Projekti ekstrakcije će dobiti svoje dozvole u maksimalnom periodu od 27 meseci, dok bi projekti reciklaže i obrade trebali dobiti dozvole u roku od 15 meseci, prema novom zakonu.

Rodžer Dume, generalni direktor Udruženja industrijskih minerala Evrope (IMA-Europe), rekao je da obim CRMA-a treba proširiti da “uključi sve sirovine bez razlike” i predložio da resursi nacionalnih ili regionalnih organa za izdavanje dozvola “treba da budu povećani za brže postupke izdavanja dozvola”.

Komisija sklapa sporazume sa državama bogatim mineralima kako bi osigurala diverzifikaciju snabdevanja, potpisavši partnerstva sa Čileom, Grenlandom, Ukrajinom, Kanadom, Ruandom i trenutno je u pregovorima sa Norveškom.

Prošle nedelje, blok je najavio otvaranje nove kancelarije u Nuuku, Grenland, da “investira u čistu energiju, ključne sirovine i veštine”, prema predsednici komisije Ursuli fon der Lajen.

Photo: Ilustracija Freepik

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top