Eng

EU: Zabrana upotrebe jednokratnih plastičnih pakovanja

Vreme čitanja: 2 min

Jednokratno plastično pakovanje za sveže voće i povrće, mini toaletne proizvode u hotelima i brzu hranu u restoranima uskoro će biti zabranjeno u EU, nakon što su pregovarači postigli sporazum o tome da pakovanje svakodnevnih predmeta bude održivije. Sporazum koji su postigli je daleko manje ambiciozan od prvobitno predloženog, prenosi Politico.

Novi zakonodavni akt ima za cilj da se suoči sa neverovatnim porastom ambalažnog otpada u EU, gde je u proseku generisano 188,7 kilograma otpada po stanovniku u 2021. godini – to je 10,8 kg više po osobi nego u 2020. godini, najveći porast u poslednjih 10 godina.

“Ovo je očigledno istorijski sporazum”, rekla je Frédérique Ries, koji vodi rad na ovom pitanju za Evropski parlament. “Tražimo od svih industrijskih sektora, kao i od članica, da se potrude, ali smo takođe želeli da potrošač ima ulogu u ovoj borbi protiv prekomerne ambalaže.”

Kao deo ovog napora, sva pakovanja na tržištu EU moraju biti reciklabilna do 2030. godine. Restorani sa hranom za poneti takođe će morati dozvoliti kupcima da donesu svoje posude koje bi im bile napunjene pićem ili hranom. EU će takođe zabraniti upotrebu “veoma laganih” plastičnih kesa.

Iako su zakonodavci dočekali sa olakšanjem ovaj sporazum, on je daleko od prvobitnog predloga Evropske komisije, koja je želela široke zabrane i ciljeve kako bi neke sektore udaljila od jednokratne ambalaže. Na početku, na primer, ideja je bila da sva jednokratna ambalaža korišćena u restoranima za trenutnu konzumaciju bude zabranjena – ne samo plastična.

Početni tekst Komisije izazvao je godinu dana lobiranja, sa sektorima koji su pogođeni novim pravilima – uključujući proizvođače piva, vinogradare, kompanije za gazirana pića, lance brze hrane, kozmetičke kompanije, reciklažne firme, vlasnike hotela i proizvođače papira – koji su trčali da utiču na zakonodavce koji rade na tekstu i zaštite svoju industriju.

Ipak, nekoliko industrijskih grupa dobilo je ono što su želele, sa tekstom koji je bio oslabljen nakon teških pregovora između opreznijeg Parlamenta i ambicioznijeg Saveta.

Industrija papirne ambalaže, koja je prethodno bila ciljana širokim zabranama različitih vrsta jednokratnih ambalaža, sada je izbegla te odredbe, koje su umesto toga potpuno usmerene na plastičnu ambalažu. Te zabrane biće na snazi do 2030. godine.

Photo: Canva

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top