Eng

Evropski parlament podržao zakon o obnovi prirode: Cilj 30% obnove morskih ekosistema do 2030.

Vreme čitanja: 2 min

Evropski parlament usvojio je juče dogovor postignut sa zemljama članicama Evropske Unije o Zakonu o obnovi prirode. Novi zakon uključuje obavezujuće ciljeve obnove za morske habitate, kao i novi mehanizam i rok za ograničavanje destruktivnog ribolova i omogućavanje obnove ključnih morskih habitata poput livada morskih trave i grebena. Ovo usvajanje označava pretposlednju fazu u procesu pre nego što zakon treba da stupi na snagu, navodi se na sajtu organizacije Seas at Risk.

Konkretno, zakon će obavezati zemlje članice EU da do 2030. godine obnove najmanje 30% svojih degradiranih morskih habitata usvajanjem nacionalnih planova obnove. Takođe, uključuje nove odredbe koje osiguravaju da zemlje članice EU sarađuju i usvoje neophodne zajedničke mere najkasnije do sredine 2028. godine, u slučajevima kada destruktivne ribolovne prakse jedne zemlje utiču na napore obnove druge.

„Usvajanjem Zakona o obnovi prirode danas, korak smo bliže tome da EU mora postane biodiverzitarnija i otpornija na klimatske promene. Nakon meseci kampanje podrške obnovi prirode, i suočeni sa žestokim političkim otporom prema zelenim politikama, zakon će ostati zapamćen kao jedan od retkih istaknutih propisa u okviru EU Zelenog sporazuma.”, izjavio je Nicolas Fournier, iz organizacije “Okeana” 

Tatiana Nuño, iz organizacije “Seas At Risk”, rekla je: „Prvi zakon EU koji je pravno obavezujući za obnavljanje biodiverziteta je ključan korak napred za zdravlje okeana. Usvojenjem ovog zakona, zemlje članice EU mogu početi raditi na svojim nacionalnim planovima kako bi vratili život u evropska mora.”

Ovaj zakon će stvoriti prvi ikad obavezujući zakon EU za obnovu gotovo svih degradiranih ekosistema do 2050. godine, što će rezultirati višestrukim koristima na moru i dobio je ogromnu podršku od preko 6.000 naučnika, preko 100 poslovnih subjekata, preko 200 nevladinih organizacija, kao i brojnih aktivista.

Nakon što ga je usvojio Evropski parlament, Savet EU treba da odobri zakon u narednim nedeljama, i konačno se očekuje da stupi na snagu pre leta. Nakon toga, zemlje članice EU će imati dve godine da sastave nacionalne planove obnove i podnesu ih Evropskoj komisiji na procenu. 

Photo: Canva

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top