Eng

IBM globalno istraživanje: Kompanije koje posluju održivo nadmašuju konkurenciju po profitabilnosti i privlačenju talenata

Vreme čitanja: 2 min

Kompanije koje ugrađuju održivost u svoje poslovanje verovatno će biti značajno uspešnije u odnosu na svoje konkurente u oblastima kao što su rast prihoda, profitabilnost i privlačenje talenata, čak i bez dodatnih ulaganja u napore u oblasti održivosti, prema novom globalnom istraživanju koje je objavio IBM, a prenosi portal ESG Today.

Za ovo novo istraživanje, Institut za vrednost poslovanja IBM-a (Institute for Business Value), u saradnji sa Oxford Economics-om, anketirao je 5.000 rukovodećih službenika u 22 zemlje i 22 industrije, istražujući napredak, ulaganja, rezultate i ključne izazove sa kojima se organizacije suočavaju u svojim naporima u oblasti održivosti.

Rezultati ankete ukazali su da rukovodeći službenici širom sveta očekuju pozitivne ishode svojih inicijativa u oblasti održivosti, pri čemu se 75% slaže da održivost doprinosi boljim poslovnim rezultatima, a 72% navodi da može biti generator prihoda umesto centra troškova. Slično tome, 76% je prijavilo da je održivost ključna za njihovu poslovnu strategiju, a 69% je reklo da održivost treba da bude viši prioritet u njihovim organizacijama.

Iako postoji saglasnost o poslovnim koristima održivog poslovanja, istraživanje je ipak otkrilo da gotovo polovina (47%) anketiranih rukovodećih službenika ima problema sa finansiranjem ulaganja u održivost, a samo 30% je reklo da su ostvarili značajan napredak u sprovođenju svojih strategija održivosti – iako je ovo značajno više nego u prethodnom istraživanju, gde je to bilo samo 10%. Osim toga, istraživanje je pokazalo i da troškovi kompanija za izveštavanje o održivosti premašuju troškove inovacija u oblasti održivosti za 43%.

Istraživanje je takođe ispitalo neke od ključnih izazova sa kojima se kompanije suočavaju pri primeni principaodrživosti, pri čemu je “upotrebljivost podataka” iskočila kao jedna od glavnih prepreka. Dok je velika većina (82%) ispitanika saglasna da su visokokvalitetni podaci i transparentnost neophodni za postizanje ciljeva održivosti, samo oko 40% je prijavilo da njihove organizacije mogu automatski dobiti podatke o održivosti. 

Druge ključne prepreke uključuju izgradnju veština, pri čemu skoro 40% rukovodećih službenika izveštava da nedostatak potrebnih veština predstavlja glavnu prepreku napretku u oblasti održivosti, i ograničenu integraciju održivosti u osnovne poslovne funkcije, iako su ispitanici prijavili da očekuju značajno povećanje nivoa integracije održivosti u nekoliko oblasti u narednih nekoliko godina, pri čemu se najveća poboljšanja očekuju u oblastima poput finansija, upravljanja energijom i upravljanja imovinom preduzeća.

Photo: Canva

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top