Eng

Kako do održivih gradova: Biciklom!

Vreme čitanja: < 1 min

Na ličnom nivou, vožnja bicikla je zdrava i jeftina, omogućuje da brzo pređemo kratke distance i ne zahteva mnogo prostora za parkiranje. Pored toga, vožnja bicikla nas čini srećnim. Na nivou ekonomije, kompanije znaju da zaposleni koji voze bicikl do posla ređe uzimaju bolovanje, kreativniji su i imaju tendenciju da budu srećniji. Konačno, na nivou urbanog planiranja i razvoja, vožnja bicikla može da unapredi grad u kome živite smanjenjem buke i vazdušnog zagađenja, zastoja u saobraćaju i prostora za parkiranje.

Generalna skupština UN je 2018. proglasila 3. jun za Međunarodni dan bicikla, čime je prepoznala značaj ovog prevoznog sredstva i njegov doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja. Međunarodni dani su prilika da se poveća informisanost o određenim pitanjima i da se pozove na akciju, i to je upravo ono što mi radimo ovom prilikom.

Kao jedan od najodrživijih, inkluzivnih, sigurnih i zdravih oblika mobilnosti, biciklizam je dobio veliki podstrek usvajanjem prvog ikad Panevropskog master plana za promociju biciklizma na Petom sastanku na visokom nivou o transportu, zdravstvu i životnoj sredini, koji se održao pod okriljem UN Ekonomske komisije za Evropu (UNECE) i Svetske zdravstvene organizacije. Srbija je takođe jedna od zemalja učesnica.

Master plan je osmišljen da pomogne nacionalnim i lokalnim akterima da usmere napore na promociji biciklizma. Sadrži sedam ključnih ciljeva koje treba sprovesti do 2030. godine:

  • značajno povećati biciklizam u regionu;
  • obezbediti odgovarajući prostor u korist aktivne mobilnosti;
  • proširiti i poboljšati biciklističku infrastrukturu;
  • razvijanje i primena nacionalne biciklističke politike, planova, strategija i programa;
  • značajno povećati sigurnost biciklista i smanjiti broj smrtnih slučajeva i povreda u serijama;
  • integrisanje biciklizma u zdravstvene politike;
  • integrisanje  biciklističke infrastrukture u planiranje korišćenja zemljišta, urbano, regionalno i transportno planiranje.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top