Eng

PKS: Publikacije koje promovišu održivo i društveno odgovorno poslovanje

Vreme čitanja: 2 min

Privredna komora Srbije objavila je dve publikacije namenjene kompanijama koje žele da jačaju segment društveno odgovornog poslovanja kao i da razvijaju strategije poslovanja u skladu sa principima održivosti.

  • Publikacija primera dobre prakse dobitnika i nosioca priznanja Nacionalna nagrada za društveno odgovorno poslovanje Đorđe Vajfert može se pruzeti  – OVDE
  • Publikaciju “Održivost i ESG rečnik – 110 pojmova koje je dobro da znate” možete preuzeti – OVDE

Nakon završenog devetog ciklusa Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje Đorđe Vajfert, Privredna komora Srbije je objavila publikaciju primera dobre prakse – dobitnika nagrade i nosilaca priznanja.  Publikacija obuhvata 21 primer iz prakse kompanija koje su svoju podršku usmerile na sledeće oblasti: ugroženim grupama stanovništva; zaštiti životne sredine; lokalnoj zajednici; deci i mladima; zaposlenima; unapređenjima u sportu; obrazovanju i ulaganjima u kulturu.  

” Ove kompanije i organizacije u 60% slučajeva poseduju strategiju društveno odgovornog poslovanja, kao dokaz da planski pristupaju društveno odgovornom modelu poslovanja. Poseban izveštaj o održivom poslovanju kojim informišu zainteresovane strane o svim elementima održivog i društveno odgovornog poslovanja godišnje izrađuje 45% kompanija i deo su publikacije”. kaže Dušan Stokić, rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost.

Kako održive strategije poslovanja podrazumevaju i ujednačeno i pravilno razumevanje i tumačenje pojmova održivosti, Privredna komora Srbije je u okviru projekta Responsible Business Hub objavila publikaciju – „Održivost i ESG rečnik – 110 pojmova koje je dobro da znate“.  Projekat Responsible Business Hub podržava Nemačka razvojna saradnja, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u okviru projekta “Inicijativa za globalnu solidarnost”

Koristi od ove publikacije mogu imati poslovni lideri i njihovi timovi, ali i pojedinci, neprofitne organizacije, kao i druge zainteresovane strane koje se bave izradom strategija održivosti i primenom ekoloških, društvenih i upravljačkih  inicijativa (ESG), što treba da utiče na sprečavanje zloupotrebe ESG termina u komunikaciji sa korisnicima i javnošću, ali i da onemogući njihovo preterano pojednostavljivanje. Neki od osnovnih ESG termina treba da pruže polaznu osnovu za preduzimanje akcija koje će doprineti unapređenju u lokalnoj zajednici, životnoj sredini, ljudskim i radnim pravima.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top