Eng

UNEP Šampioni planete Zemlje: Ribari koji sakupljaju plastični otpad

Vreme čitanja: 2 min

U sceni koja se nije promenila generacijama, ribari ustaju pre zore kako bi lovili duž obalnih voda kineske provincije Zhejiang, nadajući se obilnom ulovu. Danas, mnogi se često vraćaju na obalu sa teretnim prostorom punim plastike. To je zbog toga što od 2019. godine inicijativa za zaštitu okeana “Plavi krug” plaća ribarima iz Zhejianga – i stanovnicima obalnih zajednica – da sakupljaju plastični otpad, poput vreća, boca i odbačenih ribarskih mreža.

Plan je deo ambiciozne akcije podržane najmodernijom opremom i tehnologijom blokčejna, kako bi se uklonio plastični otpad duž dela obale provincije duge 6.600 km. Ova akcija takođe ima za cilj da obezbedi korist lokalnim zajednicama. Od lansiranja, inicijativa je angažovala pomoć 10.240 brodova i 6.300 ribara i lokalnih stanovnika da recikliraju skoro 2.500 tona plastike.

“Nadamo se da model upravljanja morskim otpadom ‘Plavog kruga’ može da se proširi van ovog državnog okvira i obuhvati ceo svet, podstičući više ljudi na akciju u rešavanju morskog zagađenja”, rekao je Chen Yuan, šef odeljenja za morsku ekološku sredinu u Odseku za ekologiju i životnu sredinu provincije Zhejiang.

Za svoj doprinos borbi protiv zagađenja plastikom, “Plavi krug” je proglašen Šampionom Zemlje za preduzetničku viziju 2023. godine, jednim od najviših ekoloških priznanja Ujedinjenih nacija.

“Zavisnost čovečanstva o plastici ugrožava zdravlje naše planete, naše blagostanje i našu prosperitet”, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorka Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP). “Da bismo osigurali pravedan prelaz i poboljšali životne uslove, moramo prihvatiti inovacije. ‘Plavi krug’ pokazuje šta je moguće kada tehnologija i održivost udruže snage.”

Kako bi pomogao zajednicama s malim prihodima, “Plavi krug” nudi razne finansijske podsticaje i beneficije. Plaća svoje “čistače okeana” 0,2 kineskih juana (3 američka centa) za svaku prikupljenu plastičnu bocu, otprilike sedam puta više od tržišne cene.

“UNEP Šampioni Zemlje” Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) odaje priznanje pojedincima i organizacijama čija dela imaju transformišući uticaj na okolinu. Godišnja nagrada “Šampioni Zemlje” je najviše ekološko priznanje UN-a.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top