Eng

Đedović razgovarala sa Hilom o saradnji Srbije i SAD u oblasti energetike

Vreme čitanja: < 1 min

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas s ambasadorom SAD u Republici Srbiji Kristoferom Hilom o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i potencijalnim novim investicijama u ovom sektoru.

“Srbija i SAD su značajno unapredili ekonomsku saradnju u prethodnim godinama, a američke kompanije su među najvećim stranim investitorima u našoj zemlji. Proces energetske tranzicije, u kojem će Srbija raditi na povećanju proizvodnih kapaciteta, povećanju učešća OIE u energetskom miksu i diversifikaciji snabdevanja energentima, prilika je i da našu saradnju u oblasti energetike podignemo na viši nivo. Osim investicija koje realizuje država, unapređenjem zakonskog okvira želimo i da stimulišemo privatni sektor da više ulaže u obnovljive izvore energije (OIE), što će doprineti većoj sigurnosti snabdevanja, privlačenju novih investicija, kao i boljoj zaštiti životne sredine”, rekla je Đedović.

Ona je dodala da je usvajanjem plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti, zajedno sa usvojenim izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i strateškim dokumentima čija izrada je u završnoj fazi, Srbija postavlja jasne ciljeve i prioritete za razvoj energetskog sektora.

“Stvaranjem stabilnog zakonskog okvira za nova ulaganja, posebno u oblasti OIE, težimo da privučemo investitore koje svojim iskustvom i tehnologijama mogu da doprinesu snažnijem energetskom sektoru Srbije. Paralelno razvijamo i Strategiju razvoja energetike za koju očekujemo da bude na javnoj raspravi na jesen”, dodala je Đedović.

Ambasador Hil pohvalio je napore i vidljive rezultate Srbije u osnaživanju energetskog sektora u odnosu na rizike koje donosi energetska kriza, dodajući da američke kompanije zainteresovane za ulaganje u tehnološki savremene energetske kapacitete u Srbiji.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top