Eng

OIE Srbija na Beogradskom ekonomskom forumu: Ne smemo prodati budućnost radi instant profita

Vreme čitanja: 2 min

Sledeće aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije u Srbiji mogle bi biti održane krajem drugog ili početkom trećeg kvartala 2023. godine – rečeno je na Beogradskom ekonomskom forumu, na jučerašnjoj panel diskusiji ,,Energetska tranzicija – klimatska kriza: sledeći koraci” koju je moderirala Danijela Isailović, menadžerka Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije.

Saznali smo i da je u toku završna faza studije o potencijalnoj proizvodnji električne i toplotne energije iz otpada umesto iz fosilnih goriva, kao i da Srbija ima veliki potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

Danijela Isailović, menadžerka Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije, juče je moderirala panel diskusiju pod nazivom ,,Energetska tranzicija – klimatska kriza: sledeći koraci” u okviru 23. Beogradskog ekonomskog foruma.

Učesnici panel diskusije bili su Alessandro Bragonzi, šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan; Matteo Colangeli, regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan; Mitsuaki Harada, generalni direktor Beo Čista Energija; Rüdiger Hartmann, direktor KfW-a u Beogradu i Srdan Srdanović, Smart Infrastructure direktor kompanije Siemens u Beogradu.

Danijela Isailović je pozdravila sve prisutne i predstavila učesnike panela, nakon čega je panel diskusija otvorena. Alessandro Bragonzi se zahvalio na pozivu za učešće na panel diskusiji i predstavio dosadašnji rad Evropske investicione banke u Srbiji i na prostoru Zapadnog Balkana te dodao da Srbija ima veliki potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

Matteo Colangeli naglasio je da je energetska tranzicija jedan od prioriteta Evropske banke za obnovu i razvoj kada je u pitanju Republika Srbija. Takođe, istakao je da Srbija ne sme propustiti da iskoristi izuzetan uspeh prvih sprovedenih aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije na putu ka uspostavljanju pravedne energetske tranzicije. Na pitanje kada očekuje sledeće aukcije, Matteo Colangeli je odgovorio kako je njegov lični utisak da bi sledeće aukcije mogle biti održane krajem drugog ili početkom trećeg kvartala 2023. godine ukoliko se situacija bude odvijala dosadašnjim tempom.

Mitsuaki Harada je predstavio dosadašnji rad kompanije Beo Čista Energija i predstavio planove kompanije na polju savesnog upravljanja otpadom i zaustavljanja zagađenja okoline, ali i dodao da je u toku završna faza studije o potencijalnoj proizvodnji električne i toplotne energije iz otpada umesto iz fosilnih goriva, uz smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Rüdiger Hartmann, direktor KfW-a u Beogradu istakao je da KfW podržava Srbiju na putu ka prijemu u EU, naročito kada su u pitanju poglavlja 15 i 27 koja se tiču energetike i životne sredine. KfW u Srbiji aktivno radi na pružanju doprinosa ispunjavanju uslova procesa priključenja i legislativnih direktiva, a naročito kada je u pitanju investicioni ambijent u sektoru energetike.

Srdan Srdanović, predstavnik kompanije Siemens, redovnog člana Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije naglasio je da kompanija Simens prepoznaje važnost održivog razvoja i energetske tranzicije i stabilnosti, ali i zaštite životne sredine i dodao da kompanija Siemens radi na tome da do 2030. godine bude potpuno karbonski neutralna. S tim u vezi, Srdan Srdanović pozdravio je rad Udruženja OIE Srbija na doprinosu razvoju sektora obnovljivih izvora energije u Srbiji i doprinosu unapređenju energetskog sektora Srbije, te dodao da kompanija Siemens sa ponosom ističe da je redovni član Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije. Srdanović je citirao je osnivača kompanije Siemens:

,,Ne smemo prodati budućnost radi instant profita”.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top