Eng

Proverite odmah da li država može da vam finansira zamenu stolarije ili ugradnju izolacije

Vreme čitanja: 2 min

Kako bi pomogli energetski ugrožena domaćinstva da smanje potrošnju energije, finansijske troškove i poboljšaju kvalitet stanovanja u svojim domovima,  Ministarstvo rudarstva i energetike je prvi put ove godine, u okviru projekta „Čista energija i energetska efikasnost za građane”, obezbedilo subvencije u iznosu čak do 90 odsto ukupne vrednosti energetske sanacije u domaćinstvu, za domaćinstva sa statusom energetski ugroženih kupaca.

Građani sa tim statusom subvencije mogu iskoristiti za osnovne mere energetske sanacije kao što su zamena stolarije, ugradnja izolacije, kotlova na gas ili pelet i toplotne pumpe, a moguća je i zamena pojedinačnih prozora ili vrata, kao i ugradnja inverter klima za pojedinačne prostorije.

Ministarstvo rudarstva i energetike zaključilo je ugovore sa 44 jedinice lokalne samouprave u kojima će tokom leta početi raspisivanje javnih poziva za energetski ugrožene kupce. Spisak 44 lokalne samouprave u kojima će se tokom leta raspisati javni pozivi nalazi se na sledećem linkuProcedura prijavljivanja energetski ugroženih kupaca za subvencije za energetsku efikasnost u potpunosti je ista kao i za ostale građane. Važno je pratiti internet stranice lokalnih samouprava u kojima se možete raspitati kada je planirano raspisivanje javnih poziva.

Dokumentacija koja je potrebna za prijavljivanje:

  1. Preuzmite prijavni obrazac na sajtu opštine/grada ili u njihovim prostorijama.
  2. Pozovite jednog od ponuđenih dobavljača sa sajta opštine/grada, kako biste dobili predračun za radove koje želite da sprovedete u svom domaćinstvu da bi ga energetski unapredili.
  3. Očitajte ličnu kartu.
  4. Pripremite kopiju dokaza o vlasništvu i legalnosti objekta za koji konkurišete.
  5. Dostavite u zatvorenoj koverti (lično na portirnici grada/opštine ili preporučenom poštom) sve popunjene i potpisane prijavne obrasce, uz svu prateću dokumentaciju, sa naznakom ,,Prijava za javni konkurs za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova – ne otvarati”, sa punom adresom pošiljaoca na poleđini koverte.

Kako do statusa energetski ugroženog kupca? (detaljnije na linku)

  1. Preuzeti zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca (sa sajta Ministarstva, sa sajta jedinica lokalne samouprave ili lično u zgradama jedinica lokalne samouprave).
  2. Popuniti zahtev (dokumentacija neophodna za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca navedena je u obrascu).
  3. Predati zahtev u svojoj lokalnoj samoupravi.

U roku od mesec dana dobićete rešenje o statusu. Podnošenje zahteva ne uključuje nikakve troškove za građane, a zahtevi se mogu podnositi tokom čitave godine.

Sticanjem statusa energetski ugroženih kupaca, građani stiču pravo na popuste do 50 odsto na računima za električnu energiju, gas ili grejanje.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top