Eng

Bebbo – srpska aplikacija o roditeljstvu proglašena za globalno Digitalno javno dobro

Vreme čitanja: 2 min

U februaru 2022. godine, roditelji u Evropi i Centralnoj Aziji su na dar dobili mobilnu aplikaciju „Bebbo – vaš saputnik u roditeljstvu“ koja je nastala od srpskog prototipa aplikacije poznatog telefonskog savetovališta „HaloBeba“.  Ovog meseca, za svoj drugi rođendan, Bebbo aplikacija je proglašena za digitalno javno dobro zahvaljujući značajnom priznanju međunarodne alijanse „Digital Public Good Alliance“. 

Ova aplikacija je prešla granice Srbije i zaživela u čak 14 zemalja i na preko 16 jezika. U februaru 2024. Bebbo slavi više od milion preuzimanja na regionalnom nivou i uskoro kreće na putovanje u još tri zemlje. 

Roditelji koji koriste srpsku verziju aplikacije zahvalni su što je Bebbo uvek korak ispred sa prilagođenim usmerenjima koja se tiču svih važnih aspekta roditeljstva i brige o detetu.  

Prema anketi, 80% posto anketiranih roditelja se slaže da im Bebbo pomaže da bolje razumeju potrebe i signale koje dete šalje, da bolje podržavaju razvoj svog deteta i osećaju veće roditeljsko samopouzdanje. Veliki je uspeh što 90% anketiranih kaže da su zadovoljni ili veoma zadovoljni aplikacijom.  

Inovativnost ove aplikacije, koja se stalno razvija, leži u mogućnosti personalizovanja sadržaja prema pojedinačnom detetu i njegovom uzrastu, što omogućava da roditelj dobije savete i alate prilagođene detetu. 

Aplikaciju roditelji najintenzivnije koriste u prvih 1.000 dana života deteta, ali ona nudi i smernice za podršku razvoju, savete za igru sa detetom sve do polaska u školu. 

Među omiljenim člancima roditelja, posebno u prvim mesecima, su oni koji objašnjavaju kako se povezati i komunicirati sa bebom, kako teče međusobno prilagođavanje po dolasku bebe, na koji način podržati bebu da slobodno istražuje, zašto su vakcine bezbedne, kako jačaju imunitet i štite dete od bolesti, zašto su važne zdrave dnevne rutine, ali i koje porodične aktivnosti i igre podstiču maštu i kreativnost kod dece, i koje tehnike pomažu upravljanje roditeljskim stresom. 

Ovaj resurs rezultat je saradnje UNICEF-a, Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, kompanije Nordeus, koja je finansirala i tehnički podržala razvijanje srpskog prototipa, a regionalnu ekspanziju aplikacije podržava Regionalna kancelarija UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, kao i međunarodni donatori, među kojima je i LEGO fondacija.  

Bebbo aplikacija je pravi primer kako tehnologija u simbiozi sa ekspertizom u oblasti ranog razvoja može da pomogne ne samo u jačanju snaga roditelja, već i u stvaranju boljeg okruženja za decu! Preuzmite je danas putem GooglePlay (Android) ili AppStore (iPhone)

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top