Eng

Da bi svet bio u ravnoteži – vozite bicikl što više

Vreme čitanja: 2 min

Bicikl je mnogo više od samo prevoznog sredstva; on je simbol održivosti, zdravlja i ekonomične mobilnosti. U vreme kada se svet suočava sa izazovima klimatskih promena i urbanizacije, bicikl se izdvaja kao ključno rešenje za budućnost.

Pre svega, bicikl ima značajan uticaj na održivost. Dok se automobili oslanjaju na fosilna goriva, bicikl koristi ljudsku snagu, čime ne proizvodi štetne emisije. Prema studiji Evropske federacije biciklista, korišćenje bicikla može smanjiti emisije ugljen-dioksida za čak 50% u poređenju sa automobilima. “Kada pedalamo, mi ne samo da idemo napred, već i planeti pružamo predah,” kaže za Odrzime.rs ESG Web Platform naš poznati ekološki aktivista Miodrag Petrović.

Osim što doprinosi očuvanju životne sredine, bicikl ima pozitivan uticaj na zdravlje. Redovno bicikliranje smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšava kondiciju i pomaže u održavanju zdrave telesne težine. Istraživanja pokazuju da ljudi koji voze bicikl do posla imaju niže stope bolovanja. “Bicikl je najbolji prijatelj našeg srca, a ujedno i najjeftiniji fitnes trener,” navodi dr. Ivana Marković, specijalista za preventivnu medicinu.

Ekonomija takođe ima koristi od bicikla. Troškovi održavanja bicikla su minimalni u poređenju sa automobilima. Nema potrebe za gorivom, registracijom, ili skupim popravkama. Gradovi sa razvijenom biciklističkom infrastrukturom beleže i ekonomski rast, jer biciklisti češće posećuju lokalne prodavnice i kafiće. “Ulaganje u biciklističke staze je ulaganje u lokalnu ekonomiju,” ističe EU u svom godišnjem izveštaju o napretku lokalnih ekonomija za 2022.

Bicikl igra ključnu ulogu i u razvoju koncepta pametnih gradova (smart city). Ovi gradovi koriste tehnologiju za poboljšanje kvaliteta života svojih stanovnika, a bicikl je savršeno prevozno sredstvo za ovakav ekosistem. Pametni gradovi integrišu biciklističke staze sa pametnim senzorima, omogućavajući bezbedno i efikasno kretanje kroz grad. Amsterdam i Kopenhagen su primeri gradova gde bicikli čine značajan deo transportnog sistema.

Na kraju, bicikl doprinosi smanjenju karbonskog otiska. Dok vozimo bicikl, smanjujemo potrebu za fosilnim gorivima i smanjujemo zagađenje vazduha. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, zagađenje vazduha je odgovorno za milion prerano izgubljenih života godišnje. Dakle, bicikl nije samo prevozno sredstvo; on je ključ za održivu, zdravu i prosperitetnu budućnost. Kao što je Albert Ajnštajn rekao: “Život je kao vožnja bicikla. Da biste održali ravnotežu, morate se kretati napred.” S obzirom na sve prednosti koje bicikl donosi, vreme je da se svi pokrenemo i krenemo napred – na dva točka.

Photo: Ilustracija Freepik

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top