Eng

EU: Šta su pametni gradovi?

Vreme čitanja: 2 min

Šta su pametni gradovi? Pametni grad je mesto gde se tradicionalne mreže i usluge čine efikasnijim korišćenjem digitalnih rešenja u korist svojih stanovnika i poslovanja. Pametni grad ide dalje od korišćenja digitalnih tehnologija za bolju upotrebu resursa i smanjenje emisija. To znači pametnije urbane transportne mreže, unapređene vodovodne i kanalizacione objekte, kao i efikasnije načine osvetljavanja i grejanja zgrada. Takođe, to znači interaktivniju i odgovorniju gradsku administraciju, bezbednije javne prostore i zadovoljavanje potreba starijeg stanovništva.

Tržište pametnih gradova (Smart Cities Marketplace)

Tržište pametnih gradova (Smart Cities Marketplace) je stvoreno spajanjem dve prethodne platforme, “Tržište Evropskog partnerstva za inovacije u pametnim gradovima i zajednicama (EIP-SCC Marketplace)” i “Sistem informacija o pametnim gradovima (SCIS)”. To je značajan projekat koji ima za cilj da poveže gradove, industrije, male i srednje preduzetnike, investitore, banke, istraživače i mnoge druge aktere u oblasti pametnih gradova.

Tržište pametnih gradova ima mnogo pratilaca iz cele Evrope i šire, od kojih se mnogi prijavljuju kao članovi. Njihovi zajednički ciljevi su poboljšanje kvaliteta života građana, povećanje konkurentnosti evropskih gradova i industrije, kao i dostizanje evropskih ciljeva u oblasti energije i klime.

Glavne oblasti delovanja Tržišta obuhvataju:

 • Održivu urbano mobilnost
 • Održive četvrti i izgrađeno okruženje
 • Integrirane infrastrukture i procesi u oblasti energetike, informacionih i komunikacionih tehnologija i transporta
 • Fokus na građane
 • Politiku i regulaciju
 • Integriranu planiranje i upravljanje
 • Deljenje znanja
 • Osnovne podatke, pokazatelje performansi i metrike
 • Upravljanje otvorenim podacima
 • Standarde
 • Poslovne modele, nabavku i finansiranje

Operacije Tržišta pametnih gradova su strukturirane putem njegovog integrisanog procesa istraživanja, oblikovanja i uparivanja, sa ciljem razmene znanja, podrške izgradnji kapaciteta i razvoja, implementacije, reprodukcije i skaliranja rešenja za pametne gradove. To je organizovano u tri faze koje se nadovezuju jedna na drugu:

Istraživanje – Pogledajte i saznajte šta je sledeće: Ova faza omogućava pristup sakupljenom znanju o pametnim gradovima, uključujući i ono koje je povezano sa projektima i inicijativama. To je kontinuirani proces koji pomaže da se održi pregled toga koje su već uspešno implementirane rešenja i stvaraju ideje za sopstvene projekte.

Oblikovanje – Oblikujte projekte i akcione planove: Kada se razvije vizija za projekt, ova faza pomaže da se ta ideja oblikuje u stabilan projekt koji je privlačan za javne i privatne investitore. Ova faza omogućava i struktuirani dijalog između svih ključnih aktera uključenih u projekt.

Dogovaranje – Stvaranje odnosa i prilika: Treća i poslednja faza omogućava direktnu razmenu između promotora projekta i članova finansijske zajednice kako bi se na kraju zaključili poslovi i finansirali projekti.

Digitalna platforma

Ako se bavite oblašću pametnih gradova, možete da se pridružite Tržištu pametnih gradova na https://smart-cities-marketplace.ec.europa.eu/user/login. Ukoliko nemate EU nalog, moraćete da ga kreirate. To je besplatno i omogućava pristup mnogim drugim EU veb sajtovima i uslugama.

Na veb sajtu Tržišta pametnih gradova možete pronaći bogatstvo vesti, projekata, uvida, priča, smernica i još mnogo toga.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top