Eng

Rio Tinto: Spremni smo da javno objavimo nacrt Studije procene uticaja na životnu sredinu

Vreme čitanja: 2 min

Odgovor kompanije Rio Tinto na tvrdnje protivnika Projekta „Jadar”: Tokom vikenda protivnici Projekta izneli su više neosnovanih i neutemeljenih optužbi na račun kompanije Rio Tinto. Takvi istupi predstavljaju nastavak prakse u kojoj aktivisti iznose netačne, neosnovane tvrdnje o našoj kompaniji i Projektu „Jadar“ koje pojedini mediji potom prenose bez ikakve provere.

Kao primer netačnih i neosnovanih tvrdnji aktivisti su izneli i mediji preneli da će više od 100.000 ljudi biti raseljeno zbog Projekta „Jadar“. Ovo je apsolutno netačna informacija. Projekat utiče na 52 stalno nastanjena domaćinstva, od kojih je 51 dobrovoljno prodato Rio Tintu. Ova domaćinstva su već preseljena uz sveobuhvatnu podršku naše kompanije.

Kompanija Rio Tinto odlučno negira tvrdnje koje je dovode u vezu sa koruptivnim poslovnim praksama. Mi imamo stroga i jasno definisana pravila poslovanja i ne tolerišemo bilo kakav vid njihovog kršenja, pogotovo kada je reč o korupciji.

Tvrdnje da kompanija Rio Tinto destruktivno utiče na životnu sredinu u svim zemljama u kojima posluje nemaju nikakvog osnova. Redovno informišemo domaću i međunarodnu javnost o našim aktivnostima u Srbiji, ali i o aktivnostima vezanim za naše poslovne operacije u ostalim delovima sveta. Te informacije se dostavljaju nadležnim regulatornim telima, dele kroz komunikaciju sa međunarodnim organizacijama civilnog društva i redovno objavljuju na internet stranici naše kompanije. U to spadaju i podaci koje delimo kada je reč o uticaju naših poslovnih operacija na vodu, zemljište, poljoprivredu i biodiverzitet, kao i podaci o merama za ublažavanje i otklanjanje tih uticaja.

Stalni napori aktivista na plasiranju lažnih, netačnih ili nepotpunih informacija o kompaniji Rio Tinto bez ikakvih dokaza, potpuno narušavaju mogućnost da se na osnovu činjenica raspravlja o ekološkim, ekonomskim i tehnološkim aspektima projekta „Jadar“. Ovakve neutemeljene tvrdnje sprečavaju da se na celovit i objektivan način sagledaju koristi koje Projekat može da donese.

Projekat „Jadar“ mogao bi da otvori hiljade visokokvalifikovanih i visoko plaćenih radnih mesta u lozničkom kraju, ali i širom Srbije kroz direktno zapošljavanje i podršku lokalnim preduzećima. Opština Loznica ostvarila bi znatnu direktnu korist od rudne rente i poreskih doprinosa koji bi mogli da budu reinvestirani u dalji infrastrukturni i ekonomski razvoj. Projekat takođe može da podstakne i nova ulaganja u druge sektore zelene ekonomije u Srbiji što bi povećalo zaposlenost i bruto društveni proizvod, i podstaklo dalji razvoj domaćih kadrova i radnih veština.

Kompanija Rio Tinto je javno istakla da nastavlja da komunicira sa svim zainteresovanim stranama. U sklopu toga smo u proteklih šest meseci, u Loznici i okolnim mestima, organizovali javne sastanke kojima je prisustvovalo preko 2.500 članova zajednice i na kojima smo bili u prilici da vodimo konstruktivne, pozitivne diskusije. Svaki od tih događaja bio je otvoren za širu javnost uključujući udruženja.

Kako bismo pokazali spremnost na otvorenu diskusiju, takođe smo spremni da javno objavimo nacrt Studije procene uticaja na životnu sredinu u trenutno postojećem obliku da bismo dodatno podržali javni dijalog o Projektu „Jadar“. Naglašavamo da je regulatorni proces koji podrazumeva i javni uvid prekinut u januaru 2022. godine.

Projekat „Jadar“ bio bi razvijen na bezbedan i odgovoran način, i uz punu spremnost da se podrži učešće lokalne zajednice u transparentnom praćenju svih uticaja Projekta na životnu sredinu. Kako bismo sprečili dalje širenje lažnih informacija i optužbi, i zaštitili reputaciju naše kompanije, koristićemo sve dostupne pravne mehanizme.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top