Eng

Zlatare prestaju da koriste iskopano zlato i srebro: Nakit će praviti od recikliranih sirovina

Vreme čitanja: < 1 min

Najveća svetska prodavnica nakita po količini prodatih proizvoda “Pandora” odlučila je da prestane da koristi iskopano srebro i zlato i da u proizvodnji nakita upotrebljava samo reciklirane plemenite metale, koji zahtevaju manje energije za proizvodnju, a sve kako bi smanjila emisiju ugljen-dioksida.

Prema godišnjem izveštaju te danske kompanije, ona svake godine kupuje oko 340 tona srebra i jednu tonu zlata, a tokom proizvodnih procesa oslobodila je 264.224 tone ugljen-dioksida (CO2) u 2022, preneo je Rojters.

Korišćenjem recikliranih, umesto novoiskopanih metala, “Pandora”, poznata po svojim narukvicama od 65 do 95 dolara, smanjiće indirektnu emisiju za oko 58.000 tona godišnje, rekao je njen potpredsednik Mads Tvomi Madsen.

Kontrola porekla je težak posao

Kako se navodi, lanci snabdevanja recikliranim metalom predstavljaju rizik, jer ukradeno zlato može da se proda kao otpad za recikliranje, ali i zbog toga jer je teško dokazati poreklo metala kada se jednom istopi. Kako bi ublažila rizike, “Pandora” je odlučila da koristi standard koji je razvio svetski “Savet odgovoran za nakit” (Responsible Jewellery Council), koji isključuje zlatnike i zlatne poluge kao izvor recikliranog zlata, navodi britanska agencija.

Pandora, koja je 2022. prodala 103 miliona komada nakita, proizvodi nakit u dve fabrike na Tajlandu i gradi treću u Vijetnamu.

I njeni konkurenti, poput Monike Vinader i Misome, takođe ističu svoju stoprocentnu upotrebu recikliranog srebra i zlata. Rojters navodi da rafinerije metala recikliraju srebro iz industrijskih katalizatora, rendgenskih zraka, elektronske opreme i starog srebrnog pribora, a reciklirano zlato dobijaju iz otpada od proizvodnje nakita, kao i od starog nakita.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top