Eng

Beograd mesto okupljanja eksperata za E-mobilnost

Vreme čitanja: < 1 min

Nedavno završeni 10. Simpozijum E-mobilnost, u organizaciji kompanija Vozim Na Struju i slovenačkog Emobility-ja, okupio je brojne eksperte iz ove oblasti. Panel, koji je vodio Primož Lemež, na kome se diskutovalo o tehnološkom statusu U Evropi, regionu Zapadnog Balkana i Srbiji, bio je veoma inspirativan. Zaključak panelista je da manjkavosti u infrastrukturi punjača ima, da će konvencionalni motori biti prisutni i nakon 2035-e godine, ali da je e-mobilnost sadašnjost čiji je omasovljenje iza ćoška.

Poslednjeg dana simpozijuma u fokusu je bilo izlaganje Dr sci medicine Dejana Spiroskog, kardiologa, na temu aerozagađenja i uticaja koje ono ima na kardiovaskularni sistem. O alarmantnosti situacije, naš stručnjak donosi zaključak da “nije minut do 12, već pola 1” kada je u pitanju osvešćivanje i da je e-mobilnost jedan od faktora koji može poboljšati stanje.

Na temu pravilnika i regulativa, svoju prezentaciju održao je direktor DEKRA Velimir Jeremić, čime je upotpunjena slika o tome šta je sve potrebno da bismo spremni dočekali prelazak na EV i koje su to službe koje je neophodno uključiti u proces edukacije.

Tomas Šojer iz AVL-a, zaključio je da je tehnologija savladana, ali da nas do potpunog prelaska na EV dele veliki izazovi u infrastrukturi, pri tome ne isključivo u našoj zemlji, već gledajući globalno.

Završni panel predstavljao je zaključak svih tema iz dvodnevnog programa. Akcenat je stavljen na edukaciju kao neizostavni element tranzicije pred nama. Stimulacija budućih korisnika električnih vozila objašnjena je i kroz povoljnosti koje će nam banke, kroz svoje politike podrške zelenijeg okruženja doneti. Zorana Djoric iz kompanije “Vozim Na Struju” je najavila nove konferencije i projekte na ove teme, koji će biti dostupni gradjanima Srbije i regiona u najskorije vreme.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top