Eng

Menjaj na zeleno: Kako da građani uzmu veće učešće u donošenju odluka o životnoj sredini i klimatskim promenama

Vreme čitanja: 2 min

Beogradska otvorena škola objavljuje poziv za drugi ciklus programa podrške Menjaj na zeleno! namenjen organizacijama civilnog društva i medijima za inicijative koje će doprineti kvalitetnijem učešću javnosti u procesima donošenja odluka i praćenju primene javnih politika iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.

Deset najboljih projekata biće izabrano kroz tri faze selekcije i biće im dodeljena finansijska podrška u iznosu od osam do 12 hiljada američkih dolara. Odabrani projekti biće realizovani u periodu od 1. septembra 2024. godine do 30. aprila 2025. godine. Organizacije i mediji prilikom konkurisanja treba da se opredele za jednu temu iz oblasti životne sredine kojom će se baviti tokom realizacije projekta (kvalitet vazduha, zaštita prirode, kvalitet voda, upravljanje otpadom, horizontalno zakonodavstvo ili klimatske promene). Osim finansijske podrške, uspešnim organizacijama i medijima biće na raspolaganju mentorska i ekspertska podrška uz koju će moći da razvijaju svoja znanja i kapacitete iz odabranih oblasti.

Program Menjaj na zeleno! realizuje se po drugi put u okviru petogodišnjeg projekta “Zajedno za životnu sredinu” koji podržava Američka agencija za međunarodnu saradnju (USAID), a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ), sa ciljem unapređenja zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji.

Građani su sve više zabrinuti za klimatske promene i kvalitet životne sredine i spremni su da se direktno uključe u rešavanje ovih pitanja. Međutim, istraživanja pokazuju da građani ali i organizacije civilnog društva retko učestvuju u formalnim procesima donošenja odluka, jer su najčešće procesi kako kažu suviše birokratizovani i komplikovani ili nemaju poverenje da svojim angažovanjem mogu nešto da promene.

„Program Menjaj na zeleno! namenjen je civilnom, građanskom društvu koje je pokretač promena i ključni akter demokratskog razvoja. Izuzetno je važno aktivno i informisano učestvovati u procesima donošenja odluka o  pitanjima kvaliteta vazduha, zaštite prirode, upravljanje vodama, klimatskih promena, upravljanje otpadom koja se tiču kvaliteta života svakog od nas. Zato pozivamo sve one koji prepoznaju probleme u svojim zajednicama i koji žele da stvaraju pozitivne promene da se prijave“, istakao je Lazar Jovčić, menadžer projekata Beogradske otvorene škole u programskoj oblasti Energija, klima i životna sredina.

Rok za podnošenje projektnih ideja je 28. jun 2024. godine, do 15 časova, a više informacija o smernicama za podnošenja projekata nalazi se na sajtu: zazivotnusredinu.bos.rs

Za zainteresovane organizacije civilnog društva i medije Beogradska otvorena škola će u sredu 12. juna, sa početkom u 12 časova, održati info sesiju radi bližeg predstavljanja uslova poziva za podnošenje predloga projektnih ideja. Prijava za učešće na informativnoj radionici je moguća putem OVOG LINKA.

Ostali partneri na projektu “Zajedno za životnu sredinu su Mladi istraživači Srbije, udruženje ENECAMeđunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), međunarodna organizacija The Nature Conservancy (TNC) i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).

Za sve dodatne informacije u vezi projekta „Zajedno za životnu sredinu“, molimo Vas da kontaktirate Milicu Đerić na imejl adresu milica.djeric@bos.rs ili broj telefona 064 39 00 894. Za dodatne informacije u vezi USAID-a, molimo Vas da kontaktirate Mirjanu Vukšu Zavišić na imejl adresu mvuksa@usaid.gov ili broj telefona 065 316 45 30.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top