Eng

Počinje Evropska nedelja mobilnosti – fokus na uštedi energije

Vreme čitanja: 2 min

„Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“ slogan je ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti, koja počinje u subotu.

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Kampanja ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta prijavilo je aktivnosti sa ovim ciljem. Listu gradova i opština iz Srbije koje su se do sada prijavile aktivnosti možete pronaći ovde.

Za opštine i gradove, Evropska nedelja mobilnosti  pruža odličnu priliku da građanima predstave održive alternative u saobraćaju i da im objasne ekološke izazove sa kojima se suočavaju. Učestvovanjem u akciji, gradovi i opštine mogu da prikažu građanima koje su prednosti izbora čistijih vidova saobraćaja i da time unaprede stanje saobraćaja u svojoj lokanoj sredini.

Lokalne samouprave se snažno ohrabruju da ovu nedelju iskoriste za testiranje novih mera u saobraćaju uz dobijanje povratnih reakcija od javnosti. To je, takođe, odlična prilika da se lokalne samouprave zainteresovane strane udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja.

Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

„Pozivam sve da učestvuju u aktivnostima nedelje mobilnosti. Veoma je zabavno, informativno je i zanimljivo. Ušteda energije i razmišljanje o pametnoj mobilnosti je važno za sve nas i utiče i na sve nas. Evropska unija podržava Srbiju u svim naporima da postane održivija zemlja i da ispuni najviše ekološke standarde. Ali, država ne može sama, potrebno je i učešće građana. I ovom nedeljom punom aktivnosti pokušavamo da dodjemo do što većeg broja građana“, rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

„I ove godine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture jedan je od koordinatora Evropske nedelje mobilnosti u Srbiji. Poruka Krećimo se pametno – štedimo energiju veoma je značajna, pošto promoviše pozitivne promene u urbanim sredinama, koje će biti od koristi svim građanima. Preko 20 gradova iz naše zemlje prijavilo je svoje aktivnosti tokom kampanje, a pozivamo i građane da se uključe tako što će ove nedelje što češće koristiti bicikle, gradski prevoz ili ići peške“, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

„Za SKGO, kao asocijaciju lokalnih vlasti, neizmerno je važno to što ovu manifestaciju podjednako obeležavaju veliki gradovi i male opštine u Srbiji. To svedoči o visokom nivou svesti lokalnih rukovodstava o potrebi delovanja u oblasti unapređenja kvaliteta vazduha, uštede energije i zaštite životne sredine. Gradovi i opštine iz Srbije obeležavaju Evropsku nedelju mobilnosti od samog osnivanja ove manifestacije, davne 2002. godine. Mi u SKGO, kao nacionalni koordinatori kampanje, posebno smo ponosni na akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama u Srbiji“ koju sada već tradicionalno, šesti put za redom,  obeležava veliki broj gradova i opština tako što gradonačelnici i predsednici opština, njihovi saradnici i zaposleni u lokalnim administracijama 22. septembra, na Svetski Dan bez automobila, na posao dolaze pešice, biciklom ili gradskim prevozom. Akciji se tradicionalno pridružuju i svi zaposleni u stručnoj službi naše organizacije. Ovim pozivom na akciju mi podstičemo lokalna rukovodstva da ličnim primerom pozovu građane na dijalog o promenama navika u kretanju i saobraćaju uopšte“, rekao je Nikola Tarbuk, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Sve informacije u vezi sa aktivnostima u okviru Evropske nedelje mobilnosti koje je podržala Delegacije EU, možete pronaći na linku.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top