Eng

Kompanija ABTC nastavlja istraživanja ogromnih nalazišta litijuma u Nevadi

Vreme čitanja: 2 min

American Battery Technology Company (ABTC), američka kompanija za kritične materijale za baterije koja komercijalizuje tehnologije proizvodnje osnovnih minerala za baterije i reciklažu litijum-jonskih baterija sekundarnih minerala, dobila je odobrenje za bušenje od Uprave za zemljište SAD-a. Ovim bi trebalo da započne treći program bušenja radi unapređenja Tonopah Flats Lithium Project-a, koji je identifikovan kao jedan od najvećih poznatih izvora litijuma u SAD-u.

“Veoma smo zadovoljni što smo dobili odobrenje za naš treći program bušenja na projektu litijuma Tonopah Flats u Nevadi”, izjavio je CEO ABTC-a, Ryan Melsert. “Iako je izveštaj o rudnom resursu koji smo objavili u proleće 2023. godine bio značajan, ovaj resurs je još uvek nedovoljno istražen. Resurs je otvoren kako na površini, tako i u dubini, budući da smo do sada uzorkovali do dubina od približno 800 stopa. Ponosni smo što smo razvili ovaj treći program bušenja kako bismo detaljnije istražili ovaj jedinstveni resurs i posebno uzorkovali do dubine doline od čak 1.500 stopa.”

ABTC je započeo površinsko uzorkovanje tokom leta 2021. godine, a zatim je izveo više programa podzemnog bušenja na dubinama do 800 stopa.

Rezultati ovih početnih uspešnih istraživačkih programa doveli su do razvoja i objavljivanja izveštaja o pretpostavljenim resursima, koji je zaključio da je ovo jedan od najvećih poznatih izvora litijuma u Sjedinjenim Američkim Državama, sa približno 15,8 miliona tona ekonomski dostupnog litijuma na osnovu ekvivalenta karbonata (LCE).

ABTC je razvio tehnike ekstrakcije i obrade litijuma specifično za upotrebu sa ovim sedimentarnim glinovitim resursom u Nevadi. 2021. godine, ABTC je, u saradnji sa kompanijom DuPont i Univerzitetom Nevada, Reno, dobio grant od 4,5 miliona dolara od Ministarstva energetike SAD-a kako bi izgradio i operisao demonstracioni sistem kapaciteta više tona dnevno kako bi potvrdio performanse ovih tehnologija i ubrzao komercijalizaciju i povećanje ovog kritičnog litijumskog resursa visokog kvaliteta za baterije. Kao rezultat ranih uspeha ovog projekta, u oktobru 2022. godine, ABTC je izabran za dodatni projekat vredan 115 miliona dolara, koji je finansiran putem Zakona o infrastrukturi iz 2022. godine, kako bi podržao izgradnju fabrike za proizvodnju litijum-hidroksida za baterije velikih razmera.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top