Eng

PKS: Objavljeni prvi ISSB standardi izveštavanja za klimu i održivost prema ESG kriterijumima

Vreme čitanja: < 1 min

Međunarodni odbor za standarde održivosti (ISSB) objavio je svoja prva dva standarda  u oblasti klime i održivog poslovanja, koji predstavlja skup globalnih standarda izveštavanja po ESG (environment, social, governance) kriterijumima. 

Na razvoju ISSB standarda eksperti su radili gotovo 18 meseci i oni predstavljaju osnovu za jednoobrazno i sveobuhvatno izveštavanje o održivosti koje primenjuju kompanije. Standardi se sastoje od dva odvojena okvira za izveštavanje: o klimi i o održivosti.

Na osnovu izveštaja koje kompanije sačinjavaju primenom ovih standarda, investitori će mnogo lakše donositi odluke, jer će izbeći ili svesti na minimum rizike loših procena investiranja u neadekvatne projekte.
ISSB standardi daju okvir informacijama koje kompanije uključuju u svoje finansijske izveštaje, što će ih navesti da posebnu pažnju posvete ESG rizicima. 

Najvažnije, ISSB standardi će obezbediti da kompanije daju ESG informacije uz svoje finansijske izveštaje, u okviru istih izveštajnih dokumenata. Istovremeno, po prvi put, kreiran je zajednički okvir za kompanije koje na ovaj način prikazuju rizike vezane za klimu.

U širem kontekstu, ISSB standardi predstavljaju doprinos daljem razvoju standardizacije u ovim oblastima i istovremeno dopunjuju već postojeće standarde i okvire, kao što su:


• CDSB – Climate Disclosure Standards Board,
• TCFD – Task Force on Climate-related Financial Disclosures,
• Value Reporting Foundation’s Integrated Reporting Framework, i
• SASB – Industry-based guidance from the Sustainability Accounting Standards Board.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top