Eng

Eksploatacija litijuma u Češkoj počinje za četiri godine

Vreme čitanja: 2 min

U Češkoj postoje ogromna nalazišta litijuma, a Deutsche Welle je napravio obimnu priču o ovom kompleksnom ekonomskom problemu, ali i prilici. Vlada u Pragu smatra da bi „belo zlato“ trebalo da unapredi češku ekonomiju i doprinese razvoju regiona Usti. Blago se nalazi pored mesta Cinovec blizu granice sa Nemačkom i stotinak kilometara od Praga. Tvrdi se da je tamo tri do pet odsto svetskih rezervi litijuma – najveće nalazište u Evropi. Taj vrlo laki metal se koristi u proizvodnji baterija bez kojih su trenutno nezamislivi električni automobili.

Prema analizi Češke privredne komore, Češka je iscrpela sve dosadašnje izvore rasta. Prema tome, zemlji preti ekonomska stagnacija u narednim godinama. Premijer Petr Fijala se nada da bi eksploatacija litijuma mogla da bude novi podsticaj. Kada je početkom septembra predstavio viziju razvoja u narednih trideset godina, naveo je šest oblasti u koje bi Češka u budućnosti morala strateški da ulaže. Jedna od njih je litijum.

„Litijum je ključna sirovina za elektromobilnost, posebno za skladištenje električne energije. Zato radimo na tome da počnemo sa eksploatacijom što je pre moguće, idealno 2026. godine. Možemo da pokrijemo celokupni lanac, od rudarstva, prerade, proizvodnje baterija, proizvodnje čipova do finalne proizvodnje automobila“, rekao je Fijala.

Selo Cinovec se nalazi usred rudarske regije. Rude su se tu kopale još u 13. veku, a volfram i kalaj od 1940-ih. Istraživanja s početka ovog veka su pokazala da tu postoje značajne zalihe litijuma, kao i sa druge strane nemačko-češke granice, gde se nalazi manji deo rezervi.

Češka je već potpisala sporazum sa nemačkom pokrajinom Saksonijom o mogućoj saradnji u eksploataciji litijuma. Na češkoj strani, za eksploataciju litijuma bi trebalo da bude nadležna Češka elektroenergetska kompanija ČEZ.

Aktuelna studija pokazuje da bi kod mesta Cinovec godišnje moglo da bude proizvedeno 2,25 miliona tona rude, što bi omogućilo proizvodnju skoro 30.000 tona litijum-hidroksida. Prema procenama, količina iskopane rude bi verovatno bila dovoljna za proizvodnju skoro milion litijumskih baterija za automobile svake godine.

Region Usti spada među najsiromašnije u Češkoj. Na eksploataciji lignita radile su hiljade ljudi u tom području. Završetak eksploatacije nazirao se od devedesetih godina i ostavio je probleme. Površinski kop je takođe ostavio duboke ožiljke, više od sto naselja su progutali bageri.

Procenjuje se da bi tokom 25-godišnjeg perioda eksploatacije litijuma hiljadu rudara moglo da dobije posao. Izgradnja giga-fabrike za proizvodnju akumulatora za električne automobile obezbedila bi radna mesta i novac regionu. Češka elektroenergetska kompanija navodi da bi eksploatacija mogla da počne za četiri godine.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top