Eng

Energetska tranzicija prilika za afirmaciju žena kao aktivnih učesnica u ovom procesu

Vreme čitanja: 2 min

Pomoćnica ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i klimatske promene Maja Vukadinović rekla je danas na otvaranju konferencije „Žene Srbije u održivoj energetici-liderstvo za energetsku tranziciju“ da je energetska tranzicija proces u kome treba da povećamo našu energetsku bezbednost, osiguramo zdravu životnu sredinu ali i da afirmišemo žene kao aktivne učesnice u ovom procesu.

„Energetska tranzicija je proces u kome se nalazi čitav svet, pa i Srbija, u kome želimo da smanjimo zavisnost energetskog sektora od fosilnih goriva, posebno niskokaloričnog lignita koji se dominantno koristi u proizvodnji električne energije u našim ermoelektranama. Radimo na pripremi strateških dokumenata koje ćemo uskoro usvojiti i utvrditi naše dugoročne ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije, energetskoj efikasnosti i smanjenju emisije štetnih gasova čime ćemo trasirati naš put ka dekarbonizovanom energetskom sektoru do 2050. godine. Taj proces predstavlja priliku koju ne smemo propustiti i u kojem je potrebno da promenimo sliku o energetici kao muškom sektoru afirmisanjem žena radeći na tome da budu više zastupljene i vidljive“, rekla je ona.

Vukadinović je dodala da prema istraživanju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) pre nekoliko godina, žene čine 32% zaposlenih u sektoru OIE u svetu.

„To je manje od ravnopravnog učešća ali je i značajno više nego u „tradicionalnijem” delu energetskog sektora koji se oslanja na fosilna goriva – nafti, uglju i gasu, gde žene učestvuju sa 22%“, istakla je Vukadinović.

Pomoćnica ministarke je rekla su žene liderke promena i da nikada ne smeju da odustanu od borbe za svoja prava i jednake mogućnosti.

„Pozitivno je što se u Srbiji danas veliki broj mladih žena opredeljuje da studira elektrotehniku, mašinstvo ili informacione tehnologije. Energetska tranzicija je sadašnjost i budućnost i ovaj proces se ne može uspešno sprovesti bez žena koje imaju sve važniju ulogu, sagledavajući neka rešenja odgovornije i kvalitetnije od muškaraca“, dodala je ona.

Vukadinović je u ime ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović primila nagradu „Liderka energetske tranzicije“ za ostvarene izuzetne rezultate u promociji zelene energije koju su ustanovili Centar za promociju održivog razvoja i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Konferenciju je svečano otvorila ambasadorka Savezne Republike Nemačke Anke Konrad, dok je na dva panela svoje stavove i vizije iznelo 10 govornica.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top