Eng

I velike naftne kompanije ulažu u čistiju budućnost, razvijaju punjače za elektrovozila i proizvodnju litijuma

Vreme čitanja: 2 min

Velike naftne kompanije, poput Exxona, BP-a i TotalEnergies, sve više ulažu u EV punjače i proizvodnju litijuma kako bi se prilagodile rastućem tržištu električnih vozila. Mada su u ovom sektoru konkurencija Tesli, investicije naftnih kompanija ukazuju na njihovu posvećenost prelasku na čistu energiju.

Među vodećim operatorima EV punjača u Evropi nalaze se BP i TotalEnergies, dok je Shell najveći operator u Velikoj Britaniji kroz svoju podružnicu ubitricity. Ove kompanije kupuju EV tehnološke firme, kao što su ubitricity, Greenlots i Volta, kako bi promenile svoj imidž i usmerile se ka čišćoj budućnosti.

GlobalData prati broj EV punjača u vlasništvu naftnih kompanija, a Shell se ističe s najvećim brojem, planirajući da dosegne pola miliona do 2025. godine. TotalEnergies takođe ima ambiciozan plan, sa trenutnih 36.500 punjačkih tačaka i ciljem od 150.000 do 2025. godine. Ostale kompanije, poput Mitsui, BP-a, Eni, Repsola i OMV-a, takođe ulažu u EV punjače, s različitim nivoima angažovanja.

Unatoč ovim naporima, Tesla ostaje dominantna u evropskom tržištu punjenja EV-a, s 13,1% tržišnog udela prema kapacitetu. BP-ov Aral Pulse i TotalEnergies nalaze se među prvih deset operatora prema kapacitetu, dok Tesla zauzima prvo mesto po ukupnom broju punjačkih tačaka. Ipak, ulaganja naftnih kompanija u EV punjače samo su deo njihovog šireg angažmana u sektoru električnih vozila, uključujući proizvodnju baterija. Shell, na primer, planira da poveća ukupne investicije u „čistiju“ energiju, uključujući EV punjače, na 10–15 milijardi dolara između 2023. i 2025. godine.

Nadalje, Exxon Mobil planira da započne proizvodnju litijuma do 2026. godine u Arkansasu, s ciljem proizvodnje najmanje 10.000 metričkih tona litijuma godišnje. Exxon se širi u sektor litijuma kako bi ponudio novi proizvod s relativno malim dodatnim troškovima, koristeći tehnologiju ekstrakcije litijuma iz slanih depozita. Exxonov plan, poznat kao “Projekt Evergreen,” uključuje partnerstvo s Tetra Technologies. Ova ekspanzija u litijumsku proizvodnju predstavlja njihov korak ka diverzifikaciji portfolija od tradicionalnih energetskih izvora.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top