Eng

Kako usporiti klimatske promena: Razvoj energije iz obnovljivih izvora

Vreme čitanja: < 1 min

Energija iz obnovljivih izvora proizvodi se iz nekog izvora koji se prirodnim putem stalno dopunjava . Prvenstveno se koristi na jedan od sledeća tri načina:

  • proizvodnja električne energije: obnovljivi izvori se koriste za proizvodnju električne energije koja se distribuira za stambene, komercijalne i industrijske potrebe;
  • proizvodnja toplotne energije za grejanje: bilo da se proizvodi centralizovano ili decentralizovano (u pojedinačnim zgradama), obnovljivi resursi, na primer, voda zagrejana  solarnom energijom, može se koristiti direktno za zagrevanje zgrada i
  • proizvodnja goriva za transport: goriva za motorna vozila u privatnom vlasništvu, javni prevoz i industrijsku i komercijalnu upotrebu, na primer za teretne vozove, brodove i avione, mogu se proizvesti iz obnovljivih izvora.

Tokom protekle decenije, povećana upotreba energije iz obnovljivih izvora uglavnom je posledica proizvodnje električne energije i tradicionalnog načina upotrebe biomase. Ako svet želi da uspori klimatske promene smanjujući emisije ugljen dioksida, takođe se mora uložiti napor da se održivi izvori energije koriste za proizvodnju toplotne energije i goriva za transport.

Svetske vlade postavile su pristup energiji, naročito energiji iz obnovljivih izvora, kao važan cilj koji treba ostvariti do 2030 . godine . Inicijativu Održiva energija za sve (SE4aLL) podržale su vlade širom sveta, od kojih mnoge trenutno razrađuju planove za obezbeđivanje održive energije njihovim građanima.

Omogućavanje pristupa energiji iz obnovljivih izvora je jedna od najvažnijih odluka o dugoročnoj politici koju neka zemlja može doneti . Uz to, postoje i kratkoročne koristi kao što su otvaranje novih radnih mesta i pristup energiji.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top