Eng

Kanada gradi gigafabriku litijum-jonskih baterija

Vreme čitanja: < 1 min

Švedska kompanija Northvolt, proizvođač litijum-jonskih baterija, saopštila je prošle nedelje da će otvoriti gigafabriku vrednu 5,2 milijarde dolara u Kvebeku, najveću investiciju ikada u ovom kanadskom regionu i najnoviju u proizvodnju baterija za električna vozila u zemlji.

Prva faza izgradnje fabrike Northvolt Six, smeštene nedaleko od Montreala, trebalo bi da počne ove godine, a očekuje se da bude operativna do 2026. godine.

Northvolt će investirati 3,2 milijarde dolara od ukupnog iznosa, dok će lokalna i federalna vlada svaka doprineti sa po 1 milijardu dolara, rekao je suosnivač Northvolt-a, Paolo Cerruti. Prva faza će obezbediti kapacitet proizvodnje od 30 gigavat-sati (GWh), pre nego što se proširi na 60 GWh uz investiciju koja će se približiti 9 milijardi dolara, rekao je Cerruti, koji će voditi projekat kao CEO Northvolt North America.

Northvolt već ima nekoliko fabrika u Evropi i jedan je od retkih kompanija koji grade domaću industriju baterija kako bi se suprotstavili dominaciji azijskih proizvođača.

Kompanija je prikupila više od 9 milijardi dolara od 2017. godine u nastojanju da postane najveći proizvođač baterija u Evropi, uključujući 1,2 milijarde dolara prošlog meseca od investitora, uključujući Kanadski penzioni fond i Fond za penzionisanje zaposlenih u Ontario-u. “Pregledali smo 70 različitih lokacija na početku ovog procesa”, rekao je Cerruti. “Razmatrali smo i Sjedinjene Američke Države, ali na kraju je Kanada izabrana za prvu fabriku.”

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top