Eng

Konferencija “Look Up 2” na Kopaoniku: Zeleni Ciljevi i Globalni Pogled

Vreme čitanja: 2 min

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković otvorila je ovogodišnju konferenciju “Look Up 2” na Kopaoniku. Fokusirana na sedam strateških ciljeva usklađivanja sa zelenom tranzicijom i zahtevima EU, Tanasković je istakla važnost nadoknade štete poljoprivrednicima usled klimatskih nepogoda.

“Look Up 2″ nije samo skup za diskusiju već prilika da zajedno podignemo svest, kako kod sebe tako i kod svoje dece”, istakla je ministarka. Definisanje sedam osnovnih ciljeva za poljoprivredu obuhvata širok spektar – od planova države do edukacije poljoprivrednika.

Navodnjavanje predstavlja prvi strateški cilj, s planom navodnjavanja 104.000 hektara naredne četiri godine. Pošumljavanje je drugi cilj, s naglaskom na povećanje površine pošumljenosti, dok treći cilj pokriva prelazak na zelenu tranziciju. Izgradnja prečišćivača, usaglašavanje sa EU regulativom te kontinuiran razvoj organske proizvodnje čine ostale strateške ciljeve.

Tanasković je naglasila važnost brzih promena u ulaganjima i finansiranju kako bi se nosili s katastrofama poput nedavnih oluja koje su uništile voćnjake u Vojvodini. “Ulaganje u novu opremu zaštite od ovakvih katastrofa mora pratiti dinamiku”, naglasila je ministarka.

Osiguranje u poljoprivredi je takođe istaknuto kao ključno. Ministarka je naglasila edukaciju poljoprivrednika o važnosti osiguranja, pri čemu država pokriva deo troškova.

Grčki ekonomista, profesor i bivši ministar finansija Janis Varufakis je u svom obraćanju na konferenciji skrenuo pažnju na globalnu situaciju. Upozorio je na egzistencijalnu krizu zbog nedovoljnog finansiranja zelene tranzicije, posebno izdvajajući nisku stopu usmeravanja sredstava ka ovom cilju.

Dodatno, Varufakis je ukazao na zaostajanje EU u tehnološkom razvoju neophodnom za zelenu tranziciju, ističući potrebu za promenom u politici finansiranja. Kritičan prema evropskom modelu, posebno je istakao neravnotežu između sredstava, politike i trenutne situacije.

Njegova analiza seže unazad do prekida Bretonvudskog sporazuma 1971. godine i ističe evropske pokušaje prilagođavanja koji su doveli do trenutne konfiguracije centralne banke bez odgovarajućih trezora.

Govoreći o Grčkoj, Varufakis je naglasio značaj politike u rešavanju problema, istakavši primere oligarhije koja sprečava primenu održivih rešenja, poput solarne energije, zarad vlastitih interesa.

“Finansije nisu problem, novca ima, ali politika je suština”, zaključio je Varufakis.

Konferencija “Look Up 2” na Kopaoniku postala je platforma za široku raspravu o ključnim ciljevima usklađivanja sa zelenom tranzicijom, ali i o globalnim izazovima u sprovođenju ovih promena. Ujedinjenje lokalnih i globalnih perspektiva ključno je za stvaranje održivije budućnosti.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top