Eng

Look up 2: Dijalog biznisa i politike na temu održivosti

Vreme čitanja: 2 min

Druga regionalna konferencija ekoloških i biznis lidera Look up koja se 6. i 7. decembra održava na Kopaoniku, u organizaciji Privredne komore Srbije i partnera, u fokus stavlja aktuelne izazove u oblasti energetike i ekologije, o kojima će diskutovati više od 30 panelista, eminentnih domaćih i međunarodnih eksperata i preko 500 predstavnika kompanija. 

“Druga Look up konferencija veliki je dijalog biznisa i politike u kojem će učestvovati preko 500 predstavnika kompanija i 30 panelista. Ovogodišnji skup organizovan je u 6 sadržajnih panela, ali konferenciju ne čine samo paneli, nego je ona i mesto susreta predstavnika kompanija i prilika da se na kraju godine pogleda u retrovizor šta je urađeno  u toku godine, kako bi se kvalitetno kreirale preporuke koje će biti upućene Vladi Srbije za 2024. godinu”, kaže Siniša Mitrović, direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije.

Vodeće teme su održivost, dekarbonizacija energetskog sektora, otpornost na klimatske promene, cirkularna ekonomija, zeleni biznisi i finansiranje zelenih biznisa, opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u lancu dobavljača na konkurentnom evropskom tržištu…

“Nama su za zelenu transformaciju potrebni novi finansijski instrumenti, redizajn sistema taksi i poreza kako bismo bili u prilici da se približimo zelenom finansiranju, a jedan od alata jesu zelene obveznice, veoma prihvatljive za kompanije. Trenutno, postoji nekoliko velikih privatnih korporacija u Srbiji koje su zainteresovane da izdaju obveznice, jer to vide kao investiciju za budućnost”, istakao je Mitrović i ukazao na spremnost  Ministarstva finansija da podrži složeni proces izdavanja obveznica.  Takođe, srednje kompanije u zelenim obveznicama vide mogućnost da brzo obrnu kapital, a sa druge strane, da unaprede održivost, da na tržištu pokažu da imaju razgradivu ambalažu ili manju emisiju CO2, da koriste obnovljive izvore energije, kako bi privukle pažnju bankara, investitora.

Kvartalno istraživanje koje sprovodi PKS pokazuje da raste interes kompanija da postanu smart, inovativne, održive, transparentne, digitalizovane, inkluzivne…Savremenom potrošaču je veoma važno kakav uticaj poslovanje ima na lokalnu zajednicu, dodao je Siniša Mitrović.

Drugi Look up organizovan je u 6 panela: Klima i globalno zagrevanje – uticaj na investicije i održivost, Strateške promene u politici životne sredine – People Planet Prosperity 3P za Srbiju, Evropska energetska politika na primeru regiona, Kritični materijali, odgovorna i održiva ekonomija, Građevinska industrija i putna infrastruktura, ozelenjavanje biznisa i Energetska infrastruktura, investicije, inovacije i zelena tranzicija, na kojima će učestvovati ministri resornih ministarstava Vlade Republike Srbije, profesori fakulteta Univerziteta u Beogradu, predstavnici strukovnih organizacija i udruženja, velikih energetskih kompanija, eksperti Narodne banke Srbije, Centralne banke Severne Makedonije, stručnjaci za zaštitu životne sredine i energetiku iz Mađarske, Hrvatske, Federacije BIH, menadžeri velikih kompanija iz zemalja Zapaadnog Balkana… Među ključnim  govornicima su grčki ekonomista Janis Varufakis, predsednik Upravnog odbora Investicionog fonda Srbije Dejan Ilić, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto i mnogi drugi.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top