Eng

Mitrović: Zelene obveznice preduslov energetske tranzicije

Vreme čitanja: < 1 min

Za energetsku tranziciju Srbije potrebno je više od 20 milijardi evra u ovom trenutku i taj novac ne može doći samo iz državnog budžeta, niti može biti stimulisan od komercijalnih banaka ili stranih fondova, nego se moraju pronaći novi modeli finansiranja, kao što su zelene obveznice, istakao je Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije.

 On je ukazao da je Srbija zbog posledica klimatskih promena imala direktan gubitak od skoro osam milijardi evra od 2000. godine. Kako je rekao, privatni kapital treba da bude motivisan da prikupi novac, posebno za važne infrastrukturne projekte. “Moram da podsetim da mi danas ne recikliramo ni farmaceutski, ni tekstilni otpad, niti baterije. To je velika šansa za nove investicije za ono što se zove zelena radna mesta”, kazao je Mitrović.

Šta su zelene obveznice?

Zelene obveznice su vrsta obveznica namenjena finansiranju projekata koji imaju pozitivan uticaj na životnu sredinu i našu okolinu. Smišljene kao instrument tržišta kapitala, one omogućavaju kompanijama i vladama i drugim organizacijama da prikupe sredstva za projekte usmerene na poboljšanje energetske efikasnosti, razvoj OIE, smanjenje emisije štetnih gasova, zaštitu biodiverziteta, održivo upravljanje vodama i drugim ekološkim inicijativama.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top