Eng

Nemačka je uložila od 2001. godine 1,5 milijardi evra u energetsku tranziciju Srbije ka čistim izvorima energije

Vreme čitanja: 2 min

Nemačko-srpska privredna komora organizovala je AHK Gala 2024. pod sloganom Green is the New Art. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović imala je čast da bude jedan od uvodnih govornika i tom prilikom zahvalila se na podršci Nemačko-srpske privredne komore u jačanju veza između naših privreda.

„Od 2001. godine, Nemačka je uložila 1,5 milijardi evra u energetsku tranziciju Srbije ka čistim izvorima energije. Naše klimatsko partnerstvo daje rezultate, a uverena sam da će uspešna saradnja trajati i u narednom periodu. Ministarstvo rudarstva i energetike uspešno sarađuje sa nemačkim partnerima na raznim projektima koji doprinose napuštanju upotrebe fosilnih goriva i modernizaciji sistema daljinskog grejanja, unapređenju energetske efikasnosti što značajno utiče na veću zaštitu životne sredine i kvalitet života građana“, navela je ministarka na svom instagram nalogu.

„U narednim godinama ulagaćemo u energetiku više nego ikada ranije kako bismo spremno ispratili razvoj naše industrije i rastuće potrebe za energijom i energentima. U tom procesu biće nam važna podrška Nemačke koja je lider u EU u procesu energetske tranzicije“, navela je energetike Dubravka Đedović Handanović.

Nemačka vlada je odobrila ulaganja u zelenu energiju u iznosu od 57,6 milijardi evra za 2024. godinu, što predstavlja povećanje od 60 odsto u odnosu na ovogodišnju planiranu potrošnju. Cilj povećanja jeste da se iz nemačkog Fonda za klimu i transformaciju, kao i do sada, nastavi finansiranje dekarbonizacije teške industrije, sprovođenje strategije o zelenom vodoniku, ali i povećanje energetske efikasnosti zgrada.

Sa druge strane, Srbija je usvojila Deklaraciju o Zelenoj agendi za zapadni Balkan u oktobru 2020. na Konferenciji u Sofiji i obavezala se da će sprovoditi svoje akcije kroz Regionalni akcioni plan koji je usvojen na samitu u Sloveniji, u oktobru 2021. Na sastanku Zajedničkog upravnog odbora za sprovođenje Okvira saradnje UN za održivi razvoj sa Republikom Srbijom 2021 – 2025, istaknuto je da postizanje ciljeva održivog razvoja koji su definisani u Agendi 2030 predstavljaju nacionalni prioritet.   

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top