Eng

Radan planina proglašena za nacionalni Park prirode

Vreme čitanja: 2 min

Vlada je usvojila Uredbu o proglašenju Parka prirode “Radan” čime će se omogućiti zaštita šumskih staništa i očuvanje divlje faune, kao i nepokretnih kulturnih dobara, a površinski je zaštićeno 466 kvadratnih kilometara, pišu Južne vesti.

Time se povećava i ukupna površina pod zaštitom države i približava procentu predviđenim Akcionim planom za sprovođenje Programa zaštite prirode kojim je bilo planirano da pod zaštitom, do kraja 2023. godine, bude devet odsto teritorije Srbije.

Zaštićena područja su naš najčešći način ili alat kojim se sprovodi zaštita prirode i kojim se direktno štite biljne vrste, a zaštitom staništa stvaraju preduslovi za zaštitu životinjskih vrsta. Proglašenjem zaštite Parka prirode “Radan” obezbeđuje se očuvanje geološke, biološke i predeone raznovrsnosti, a narocito očuvanje raznovrsnik oblika vulkanskog reljefa- navodi se na sajtu Vlade.

U okviru Parka prirode “Radan” nalazi se i spomenik prirode Đavolja Varoš, koja je mapirana kao svetski turistički potencijal i u skorijoj budućnosti će dobiti status geoparka.

Inače, Park prirode “Radan” se nalazi na jugu Srbije i obuhvata područje omeđeno rekom Toplicom na severu, Jablanicom na jugu, Kosanicom na zapadu i Leskovačkom kotlinom na istoku. Najviši vrh Radan planine je Šopot na 1.409 metara, zatim Sokolov vis 1.376. i Veliki Petrovac 1.149 metara, a okružen je vencem planina Pasjače, Vidojevice, Majdanom i Sokolovicom.

Park prirode poveren je na čuvanje javnom preduzeću “Srbijašume” i ovim parkom obuhvaćeno je i Brestovačko jezero, a prostorno povezuje 5. opština juga Srbije, Bojnik, Lebane, Medveđu, Kuršumliju i Prokuplje.

Asfaltiran put preko Radan planine

Kraje aprila prošle godine, započeta je rekonstrukcija državnog puta drugog reda od Prolom Banje do Caričinog grada koji vodi preko Radan planine i povezuje Kuršumliju, Prokuplje, Medveđu, Lebane i Bojnik. Put u dužini od 26,5 kilometara finansiraće JP Putevi Srbije sa oko 850 miliona dinara, a radove izvodi firma Srbijaautoput.

Put povezuje Jablanički i Toplički okrug, a samim tim i Caričin grad, Sijarinsku Banju, Prolom Banju, Đavolju Varoš, Kuršumlijsku i Lukovsku Banju, kao i arheološko nalazište Pločnik i osim što će poboljšati turističku ponudu tog dela Srbije, put će prepoloviti vreme dosadašnjeg putovanja između Jablaničkog i Topličkog okruga koji će biti kraći za oko 100 kilometara.

Foto: https://radan.srbijasume.rs/vrednost.html

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top