Eng

Rast obnovljivih izvora energije skočio za 50% u 2023. godini, očekuje se da prestigne ugalj početkom 2025.

Vreme čitanja: 2 min

Kapacitet obnovljivih izvora energije doživeo je najveći rast zabeležen decenijama 2023. godine, sa povećanjem od 510 GW u globalnim dodacima kapaciteta, što je povećanje od 50% u odnosu na 2022. godinu. Kina se istakla kao ključni pokretač globalnog rasta, prema novom izveštaju koji je objavila Međunarodna agencija za energiju (IEA), a prenosi portal ESG Today.

Sa drastičnim porastom viđenim tokom protekle godine, izveštaj “Obnovljivi izvori energije 2023” zaključuje da svet sada ide ka tome da do 2030. godine udvostruči kapacitet obnovljivih izvora energije. Ovim povećanjem čini globalni cilj postavljen na konferenciji COP28 za klimu da se do kraja decenije trostruko poveća kapacitet obnovljivih izvora energije ostvarivim, kao inameru da se prestigne ugalj kao najveći izvor globalne proizvodnje električne energije do početka 2025. godine.

Izvršni direktor IEA, Fatih Birol, izjavio je: “Novi izveštaj IEA pokazuje da je uz postojeće politike i tržišne uslove, globalni kapacitet obnovljivih izvora već na putu da se do 2030. godine poveća dva i po puta. Još nije dovoljno da se postigne cilj COP28 da se obnovljivi izvori energije utrostruče, ali se približavamo – a vlade imaju alate potrebne da premoste taj jaz.”

Prema izveštaju, Kina je ključni pokretač globalnog rasta obnovljivih izvora energije, dodajući tokom protekle godine jednaku količinu kapaciteta solarnih fotonaponskih ćelija kao što je bilo u celom svetu tokom 2022. godine, dok je istovremeno povećala kapacitete vetra za gotovo dve trećine. Kina takođe čini gotovo 90% povećanja po prognozi IEA za obnovljive izvore, pri čemu kapacitet solarnih fotonaponskih ćelija čini veći deo tog povećanja.

Druge regije koje su zabeležile rekordno povećanje kapaciteta obnovljive energije uključuju SAD, EU i Brazil, od kojih se očekuje da će udvostručiti povećanje postavljanja solarnih fotonaponskih ćelija i vetrogeneratora od 2023. do 2028. u poređenju sa prethodnim periodom od 5 godina.

Izveštaj je takođe istakao ključne izazove koje je potrebno rešiti kako bi se postigao cilj COP28 da se do 2030. godine utrostruči kapacitet obnovljivih izvora, uključujući nesigurnost politika i odložene odgovore na nove makroekonomske uslove,nnedovoljne investicije u energetsku infrastrukturu koja koči brže širenje obnovljivih izvora, administrativne prepreke i komplikovane procedure izdavanja dozvola, kao i nedovoljno finansiranje u zemljama u razvoju.

Birol je rekao: “Još uvek postoje neki veliki izazovi koje treba prevazići, uključujući tešku globalnu makroekonomsku sredinu. Za mene, najvažniji izazov za međunarodnu zajednicu je brzo povećanje finansiranja i postavljanje obnovljivih izvora u većini zemalja u razvoju, mnoge od kojih zaostaju u novoj energetskoj ekonomiji. Uspeh u ostvarivanju cilja utrostručenja zavisiće od toga.”

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top