Eng

Recikliranje i sigurnost: Dobitnik Nobelove nagrade Stenli Vitingem o budućnosti litijum-jonskih baterija

Vreme čitanja: < 1 min

Profesor Stenli Vitingem je dobio Nagradu za životno delo kompanije Benchmark na konferenciji Benchmark Week 2023 u Los Anđelesu. Vitingem je dobio Nobelovu nagradu za hemiju 2019. zajedno sa Akirom Jošinom i Džonom Gudenaufom za svoj rad na razvoju litijum-jonskih baterija.

Vitingem je sa publikom podelio šta smatra sledećom evolucijom baterija.

“Mislim da je sledeći korak prelazak sa litijum-jonskih na litijumske (metalne) baterije, i to je ono što su mnogi naši ciljevi. Dakle, ako možemo da udvostručimo gustinu energije u trenutnim baterijama, to će automatski smanjiti troškove barem za 50%,” rekao je Vitingem. U budućnosti, litijum-sulfidne ćelije takođe mogu udvostručiti gustinu energije trenutnih litijum-jonskih baterija, i to je “najniži trošak od svih sistema,” rekao je Vitingem.

Prema njegovom mišljenju, proizvodnja litijum-jonskih baterija bi trebalo da postane čistija, uklanjanjem korišćenja određenih rastvarača, kao i smanjenjem potrošnje energije.

” Moramo da imamo ćelije koje se mogu reciklirati i moramo da se pobrinemo da su ćelije sigurnije. To ne znači nužno promenu hemije. To znači da ih pravimo na bolji način“, naglasio je Vitingem.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top