Eng

Savet EU usvojio direktivu za osnaživanje potrošača u zelenoj tranziciji

Vreme čitanja: < 1 min

Savet Evropske unije usvojio je tokom prethodnih dana direktivu o osnaživanju potrošača u zelenoj tranziciji.  Direktiva će štititi potrošače od zavaravajućih ‘zelenih’ tvrdnji. Takođe će razjasniti odgovornost trgovaca u slučajevima informacija (ili nedostatka informacija) o ranoj zastarelosti, nepotrebnim ažuriranjima softvera ili neopravdanoj obavezi kupovine rezervnih delova od originalnog proizvođača, navodi se u saopštenju Saveta.

Novim pravilima biće poboljšana prava potrošača izmenama Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi (UCPD) i Direktive o pravima potrošača (CRD) i njihovom prilagođavanju zelenoj tranziciji i cirkularnoj ekonomiji.

“Zahvaljujući danas usvojenoj direktivi, potrošači će biti bolje informisani, bolje zaštićeni i bolje opremljeni da budu stvarni akteri zelene tranzicije”, izjavio je belgijski ministar ekonomije Pjer-Iv Dermanj.

Direktiva će takođe poboljšati dostupne informacije potrošačima kako bi im pomogla da donose cirkularne i ekološke izbore.  Nakon što je Savet odobrio predlog Evropskog parlamenta, direktivu treba da potpišu predsednici EP i Saveta posle čega će biti objavljena u Službenom listu EU i stupiće na snagu 20 dana od objavljivanja.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top