Eng

Srbija lider u sprovođenju reformi u okviru Energetske zajednice

Vreme čitanja: 2 min

Energetska zajednica označila je Srbiju kao lidera u sprovođenju reformi u prethodnih godinu dana, najviše zahvaljujući napretku u oblasti dekarbonizacije i reformama sprovedenim u energetskom sektoru.

„Srbija je prema godišnjem izveštaju Energetske zajednice ocenjena kao zemlja lider u energetskoj tranziciji. Ostvarili smo najveći napredak u prethodnoj godini od svih ugovornih strana, što je još jedna potvrda velikog posla koji smo obavili u energetskom sektoru od početka rada ove Vlade. Uspešno smo sproveli najveće odjednom organizovane aukcije za dodelu tržišnih premija za OIE, što podsetiću nije pošlo za rukom ni nekim velikim evropskim zemljama ove godine. Rezultat je više od milijardu evra investicija u devet zelenih elektrana koje će biti izgrađene u narednom periodu, kao i dvostruko niža cena električne energije koja je ostvarena ovim procesom. Najvažnije je da će zelena energija koja se proizvede ostati u našoj zemlji, za naše građane i privredu. Dodatno, državni budžet će godišnje prihodovati od 12 do 28 miliona evra kao rezultat ovih aukcija”, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

U Godišnjem izveštaju o implementaciji ove organizacije posebno se ističe značaj usvajanja izmena i dopuna Zakona o energetici, kojim je omogućeno da se razdvoji kontrola nad operatorima prenosnog sistema i sistema za transport gasa od kontrole preduzeća koja obavljaju druge delatnosti u ovim sektorima.

„Izuzev velikih projekata koje smo pokrenuli na polju zelene, čiste energije, izmenama Zakona o energetici smo omogućili da EMS i „Transportgas“ budu konačno sertifikovani od strane AERS-a i evropskih regulatornih tela i formalno dobiju licence kao operatori prenosnog sistema. Imamo još puno posla pred nama, ali vidljiv rezultat je postignut i Energetska zajednica je to prepoznala i potvrdila ocenivši nas liderom zelene energetske tranzicije”, rekla je ona

U izveštajnom periodu, koji obuhvata period od novembra 2022. do oktobra 2023, Srbija je ostvarila i najveći napredak u dekarbonizaciji zahvaljujući usvajanju izmena i dopuna Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, sprovođenju prvih aukcija za tržišne premije i izradi nacrta Integrisanog plana za energetiku i klimu, koji je prošao javne konsultacije i u finalnoj je fazi izrade.

Prosečni skor Srbije od 63 odsto u pet oblasti koje prati izveštaj (tržište i integracija, dekarbonizacija energetskog sektora, energetska sigurnost, unapređenje životne sredine i učinak vlasti), značajno je iznad proseka svih ugovornih strana Energetske zajednice koji iznosi 53 odsto.

Podsetimo, Energetska zajednica je međunarodna organizacija sa ciljem proširenja unutrašnjeg tržišta energije EU na region Jugoistočne Evrope i crnomorski region, odnosno povezuje Evropsku uniju i njene susede kako bi stvorila integrisano panevropsko energetsko tržište.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top