Eng

Studenti Mašinskog fakulteta osmislili kako da se prikuplja energija vetra na visinama, a da to nisu vetroturbine

Vreme čitanja: < 1 min

Studentski tim “Mašinovođe” Mašinskog fakulteta u Beogradu, u sastavu Luka Brković, Miloš Čamdžić, Jovana Filipović i Nikola Stošić, osvojio je prvo mesto u kategoriji Studija slučaja koju je zadala kompanija NIS. Oni su, prema oceni žirija, osmislili najbolje rešenje za tehničko – menadžerski problem iz prakse. Kroz timski rad su pokazali poznavanje problema, kritičko razmišljanje, kao i originalnost i znanje koje poseduju.

Nagrada za pobednički tim je studentska praksa NIS Calling koju kompanija NIS ove godine organizuje osmi put, a za koju će prijave početi u aprilu. Drugo mesto osvojio je tim “Inženjerski kvartet” sa Građevinskog fakulteta, dok je treće mesto pripalo mešovitom timu “Zupčanici” koji su činili studenti Tehnološko-metalurškog i Mašinskog fakulteta. Takmičenje je održano u okviru tradicionalne manifestacije “Beogradski dani inženjera 2024.”

Organizator ove takmičarske smotre nauke i inovacija je Udruženje studenata tehnike Evrope – BEST Beograd, a manifestacija je trajala od 8. do 10. marta. Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu su inače apsolutni pobednici “Beogradskih dana inženjera”, jer je tim “Barakuda” sa ovog fakulteta osvojio prvo mesto i u kategoriji inovativni dizajn, a imali su priliku da osmisle sistem koji bi prikupljao energiju vetra na što većim visinama, kao i način na koji bi taj sistem generisao i prenosio energiju do električne mreže, a da to nisu vetroturbine.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top