Eng

U Francuskoj kreće javna debata povodom otvaranja jednog od najvećih evropskih rudnika litijuma

Vreme čitanja: < 1 min

Projekat litijumskog rudnika u Alijeu, centralna Francuska, koji vodi kompanija Imerys biće predmet velike javne debate od proleća 2024. Pomenuta kompanija planira da otvori rudnik litijuma i započne proizvodnju do 2027, piše Figaro.

Cilj javne debate koju će voditi “Nacionalna komisija za javnu raspravu” biće da se lokalna zajednica i šire upozna sa svim činjenicama o tzv. projektu “Emili”, omogućavajući im da daju svoje mišljenje o ovom pionirskom projektu, imajući u vidu posebno potencijalne uticaje na životnu sredinu.

“Nacionalna komisija za javne rasprave (CNDP) odlučila je da organizuje javnu raspravu zbog snažnih uticaja koje bi mogla imati na životnu sredinu, teritorijalno planiranje, socijalno-ekonomski okvir i političke izbore u vezi sa energetskom tranzicijom”, saopštila je CNDP.

Ovaj dijalog, otvoren za sve, “a posebno za stanovnice i stanovnike Alieja”, biće prilika “za široko informisanje stanovništva, raspravu o opravdanosti projekta i njegovih alternativa, za prikupljanje mišljenja i preporuka cele populacije”, navela je CNDP u saopštenju.

Projekat “Emili”, koji bi teoretski trebao da zaživi do 2027. godine u Srednjem masivu, potencijalno je jedan od najvećih evropskih litijumskih rudnika. U tom smislu, on predstavlja pitanje suvereniteta za Francusku, imajući u vidu hegemoniju Kine u snabdevanju ovom rudom, ključnim sastojkom za električne automobile.

“Već proučavamo inovativne i prilagođene pristupe kako bismo omogućili svim javnostima da se informišu i učestvuju na teritorijalnom nivou i u skladu sa njegovim specifičnostima, ali i na nacionalnom nivou, jer su pitanja koja nosi ovaj projekat van granica njegovog teritorija”, izjavio je Mark Papinuti, predsednik CNDP, kako se navodi u saopštenju.

Precizni detalji i raspored rasprave, bilo fizički ili digitalni, biće potvrđeni početkom godine od strane komisije, koja je već postavila “pre-raspravni” upitnik kako bi javnost iznela svoje želje u vezi s tim.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top