Eng

BMW: OD 2027. godine proizvodimo isključivo električna vozila u našoj fabrici u Minhenu

Vreme čitanja: 2 min

BMW grupa objavila je početkom godine da će njen pogon u Minhenu biti prva lokacija u globalnoj proizvodnoj mreži koja će preći na proizvodnju isključivo električnih vozila, a ova transformacije će biti završena do kraja 2027. godine, prenosi portal ESG Today.

Osnovan 1922. godine, minhenski pogon je prvobitno proizvodio avionske motore, prelazeći 1948. godine na proizvodnju motocikala, a zatim 1952. godine na proizvodnju automobila. Pogon trenutno proizvodi oko 1000 vozila dnevno, od kojih je otprilike polovina potpuno električna. 

Počevši 2026. godine, pogon će proizvoditi BMW-ov električni Sedan Neue Klasse, koji će biti karakterisan potpuno redefinisanom IT i softverskom arhitekturom, novom generacijom visokih performansi električnih pogonskih sistema i baterija i radikalno novim pristupom održivosti kroz celokupni životni ciklus vozila.

BMW je saopštio da će da investira 650 miliona evra u pogon kako bi se pripremio za transformaciju, a investicije će da obuhvate četiri zgrade, uključujući novu montažnu liniju sa logističkim prostorima i novu karoserijsku radionicu. 

Peter Weber, direktor BMW Grupe Plant Munich, izjavio je: “Minhen je srce BMW-a. Pogon u Minhenu je inovativan i prilagodljiv. Kao i šezdesetih godina, Neue Klasse ponovo postavlja temelje. Činjenica da se ova sveobuhvatna transformacija odvija istovremeno kada se proizvodi otprilike 1000 vozila dnevno je uobičajena praksa u Minhenu i moguća je zahvaljujući izuzetnom učinku svih naših zaposlenih.”

Ova nova najava deo je BMW-ove strategije iz 2021. da proširi napore kompanije u borbi protiv klimatskih promena, uključujući ciljeve značajnog smanjenja emisija tokom životnog ciklusa vozila, smanjenje emisija CO2 za 40% po vozilu do 2030. godine, i ostvarivanje najmanje 50% globalne prodaje putem električnih vozila do 2030. godine. Prošle godine, kompanija je izjavila da se cilj da se dostigne 50% globalne prodaje električnih vozila može postići ranije od 2030. godine.

Milan Nedeljković, član Upravnog odbora BMW AG – Proizvodnja, izjavio je: “Minhenski pogon je odličan primer naše sposobnosti prilagođavanja. Ovde ulažemo 650 miliona evra i proizvodićemo isključivo električna vozila u našem matičnom pogonu od kraja 2027. godine. Samo prošle godine, šest potpuno električnih modela je pušteno u proizvodnju. Istovremeno smo postavili i rekord u proizvodnji, dokazavši da smo istovremeno sposobni isporučiti i oblikovati budućnost u našoj proizvodnoj mreži.”

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top