Eng

Kako su baterije unele revoluciju u naš privatni i poslovni život?

Vreme čitanja: < 1 min

Baterije su postale ključna tačka inovacija koja je duboko uticala na naše društvo. Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Nature Energy”, globalna potrošnja baterija do 2030. mogla bi se utrostručiti, sa rastom u sektorima kao što su električna vozila, energetska skladišta i mobilni uređaji. Ovo jasno ukazuje na njihov značaj u transformaciji načina na koji koristimo i proizvodimo energiju.

Profesor John Goodenough, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju, istakao je: “Baterije su ključne za održivu energiju. Njihov razvoj nije samo tehnološki napredak, već ima značajan uticaj na ekološki održive prakse.” U medicini, istraživanja su pokazala da su implantabilne baterije omogućile revolucionarne tretmane, poput duboke moždane stimulacije za lečenje Parkinsonove bolesti. Dr. Susan L. Solomon, osnivačica “New York Stem Cell Foundation”, ističe: “Kapacitet baterija da pouzdano i dugotrajno napajaju medicinske uređaje direktno utiče na kvalitet života pacijenata sa hroničnim oboljenjima.”

U pogledu ekologije, istraživanja objavljena u “Environmental Science & Technology” pokazuju da recikliranje baterija može smanjiti zagađenje otpadom, doprinoseći očuvanju prirodnih resursa. Profesorica Linda Nazar sa Univerziteta Waterloo napominje: “Recikliranje baterija može smanjiti potrebu za rudarenjem novih sirovina, čime se smanjuje uticaj na okolinu.”

Društva su postala svesnija važnosti ESG principa (Environmental, Social, Governance) u poslovanju. Prema izveštaju “Deloitte-a”, kompanije koje uspešno primenjuju ove principe pokazuju veću finansijsku performansu i privlače više investitora.

Ovaj spoj naučnih istraživanja i citata stručnjaka jasno ilustruje koliko su baterije ključne za našu svakodnevicu, pokazujući njihov uticaj na tehnološki napredak, medicinska dostignuća, ekološku održivost i poslovnu efikasnost. Njihov dalji razvoj i primena imaju potencijal da oblikuju održiviju i efikasniju budućnost za nas i za planetu.

Povezani Članci

Najnovije

Scroll to Top